Za prekvalifikaciju u medicinske tehničare u prijedorskom Srednjoškolskom centru, koja je jedan od načina za zaposlenje u evropskim zemljama, prijavilo se oko 40 kandidata, dok će ih 24 biti primljeno.

Direktor Srednjoškolskog centra Milenko Kosić kaže da se konkurs zatvara u petak, te da će prednost pri odabiru imati gimnazijalci, jer oni nemaju nikakvo zanimanje.

Prednost imaju i kandidati iz Novog Grada, Kozarske Dubice i ostalih mjesta u kojima nema organizovane prekvalifikacije. U obzir se uzima i srednja ocjena prethodne završene srednje škole.

– Prekvalifikacija traje 14 mjeseci. Prvi i drugi razred traju po dva i po mjeseca, a treći i četvrti duže, jer učenici tih razreda imaju praksu u bolnici. Niko ne može da dobije diplomu ukoliko nije prošao praksu – ističe Kosić.

Dodaje da je dobra praksa razlog što bivši učenici ove škole budu uspješni u EU.

– Neki odustaju od prekvalifikacije jer im dugo traje, a oni žure u evropske zemlje. Ima i onih koje roditelji natjeraju na to, pa samo smetaju. Ako neko zaostaje moramo ga izbaciti, jer ne mogu ostali kandidati, koji hoće da završe u roku, ispaštati zbog takvih – objašnjava Kosić.

Priča da je jedina ovakva Javna ustanova na području regije, privlačna kandidatima iz raznih mjesta.

– U Banjaluci imaju četiri škole koje obavljaju prekvalifikaciju, kao i u Gradiški koje su privatne i većina nema praksu. Zato kod nas dolaze učenici iz tih mjesta – navodi Kosić.

Iz prijedorske Filijale Zavoda za zapošljavanje RS kažu da na području šest opština ove regije ima oko 100 nezaposlenih medicinskih tehničara.

– U toku 2016. godine posredstvom Agencije za rad i zapošljavanje BiH u Njemačku je otišlo 30 medicinskih tehničara opšteg ili pedijatrijskog smjera. Državna agencija je jedini sigurni i legalan način odlaska građana u Njemačku. Ne znamo koliko je oni koji su otišli posredstvom drugih agencija – kaže Zdravko Suvajac, direktor prijedorske Filijale Zavoda.

Navodi da se na posljednjem konkursu Agencije za posao njegovatelja u Nemačkoj, koji traje do kraja ove sedmice, prijavilo 11 osoba.

Naime, medicinari koji putem državne Agencije odlaze na privremeni rad u Nemačku prvo se angažuju kao asistenti za zdravstvenu njegu sa minimalnom platom od 1.900 evra.

Međutim, upravo zbog takve zarade javna je tajna i da se mnogi odlučuju da diplomu medicinskih tehničara kupe u nekoj od privatnih srednjih škola, kao i radni staž.

– Pretežno idu u Federaciju BiH i tamo kupe diplome, a ne idu ni dan u školu niti na praksu. Imaju dva čovjeka u Prijedoru koja posreduju u tome. Uzmu novac i voze ih u te škole po diplome – tvrde izvori „EuroBlica“.

Praksa košta 350 maraka

U prošlih šest godina u prijedorskom Srednjoškolskom centru u medicinske tehničare prekvalifikovano je 180 osoba.

Za ovjeru predmeta koji im se priznaju iz prethodne škole plaćaju po 20 KM, dok polaganje predmeta košta 50 KM.

Praksa u trećem i četvrtom razredu plaća se po 350 KM prijedorskoj Opštoj bolnici.

EuroBlic