Većina škola u Republici Srpskoj koje same zagrijavaju školske objekte spremno dočekuje hladne dane, ogrev svakodnevno pristiže, a remont kotlovnica privodi se kraju.

Direktori škola ističu da pad temperatura neće dočekati nespremni i da ni đaci, ali i roditelji, nemaju razloga za brigu.

Sekretar Osnovne škole “Milan Rakić” u Karanovcu kod Banjaluke Milan Bojinović kaže da je škola obezbijedila dovoljno drva za predstojeću zimu.

– U sezoni trošimo oko 170 metara kubnih za centralnu i dvije područne škole. Svi školski objekti su starije gradnje, pa je potrebno dosta drva da učionice budu zagrijane – rekao je Bojinović.

Zimu će spremno dočekati i najbrojnija osnovna škola na području prijedorske regije “Petar Kočić”. Remont postrojenja i toplovodne mreže u centralnoj školi je završen, a svakog dana na adresu škole pristižu i drva.

– Centralnu i tri područna odjeljenja škole pohađaju 1.204 učenika. U sezoni potrošimo između 300 i 350 metara drva – kazala je direktorica ove škole Gorana Bosančić.

Razloga za brigu nemaju ni osnovci u Zvorniku. Čim zima zakuca na vrata, učionice će biti tople.

– Centralna škola je priključena na gradsko grijanje, a za četiri područna odjeljenja smo obezbijedili drva. U narednom periodu stići će i ugalj – rekao je direktor OŠ “Sveti Sava” u Zvorniku Radomir Petrović i dodao da su područne škole renovirane, pa nemaju problem sa zagrijavanjem.

Nabavku drva završili su i u OŠ “Petar Kočić” u Novoj Topoli kod Gradiške, koju pohađa 950 učenika, raspoređenih u centralnoj i sedam područnih škola.

– Centralna škola ima svoju kotlovnicu sa tri peći koje smo uredili, pripremili radijatore i čekamo početak sezone grijanja. Godinama smo se grijali na ugalj, a onda smo prije četiri godine iz ekoloških razloga prešli na drva. U sezoni potrošimo oko 320 metara drva – rekao je direktor ove škole Radivoj Popović i dodao da je nešto teže zagrijavati učionice u područnim odjeljenjima, jer su zgrade stare, a stolarija dotrajala.

Zahvaljujući uspješnoj realizaciji projekta energetske efikasnosti u OŠ “Dositej Obradović” u Doboju ove zime biće toplo.

– Kroz ovaj projekat smo zamijenili radijatore, postavili kalorimetar, uradili izolaciju, pa će učionice biti mnogo toplije, a troškovi grijanja znatno smanjeni – rekao je direktor škole Vedran Gligorić i dodao da nastavu u centralnoj i dvije područne škole pohađa 590 osnovaca.

Direktor OŠ “Jovan Dučić” u Bijeljini Dejan Vuković ističe da su zahvaljujući angažmanu roditelja, nastavnika, ali i pomoći Fondacije princeze Katarine Karađorđević uspjeli da obnove petorazrednu područnu školu u Pučilama.

– Učenici sada imaju bolje uslove za sticanje novih znanja, a sigurno će i učionice biti tople. Centralna škola ima svoju kotlovnicu, tender za nabavku uglja je prošao i očekujemo uskoro isporuku energenta – rekao je Vuković.

Ministarstvo

Pomoć za nabavku ogreva škole imaju i iz Ministarstva prosvjete i kulture RS, koje osnovnim školama doznačuje novac za materijalne troškove, koji direktori raspoređuju u skladu sa potrebama.

– Prema uvidu u utrošena sredstva za materijalne troškove, doznačena školama u 2016. godini, evidentno je da oko 50 odsto od ukupnog iznosa škole troše upravo na grijanje i struju. Ukupna budžetska sredstva za materijalne troškove osnovnih škola u 2017. godini iznose 9,45 miliona KM – istakli su u Ministarstvu.

Glas Srpske