Treći dan osvanuli su željezničari u štrajku glađu na banjalučkoj stanici.

Dok su kolege iz drugih gradova dolazili da ih podrže, dobro poznati štajkač Čedo Knežević sa još jednim željezničarem ponovo se uputio ka zgradi parlamenta, da se raspita da li je neko pročitao sindikalno pismo koje su predali još krajem marta.

Policija ih je dočekala kod skupštinske rampe.

“Sačekajte minut, molim vas, da vas najavim. Zašto, bre da ja čekam, ja plaćam porez, radim, za šta, za koga? I vi mene spriječavate? Neću, daj bježi pusti me! Molim vas, čovječe, ja ni došao tamo nisam vi pravite meni problem! Vi sebi pravite problem! Kakva rampa?! Odoh ja sa druge strane. Ima li tamo rampa”, rekao je Knežević policajcima koju su ga zaustavili.

Na drugoj strani dočekao ga je poslanik Adam Šukalo. Šukalo je uvjerio policiju da je Knežević njegova stranka pa je Čedo uspio da uđe u skupštinsko zdanje.

“Ličnu kartu samo, ide sa mnom, da razgovaram s njim, pošto mu ponovo nije odgovoreno, ovim štrajkačima iz Željeznica. A imaju novi zahtjev, pa ćemo ići ovamo da sjednemo u restoran. Sve u redu? Šta je bilo? Biće sa narodnim poslanikom pošto rukovodstvo Skupštine neće da odgvori njima na zahtjeve”, rekao je Šukalo na portirnici Skupštine.

Umjesto da brojnim medijima ispriča kako je prošao razgovor, Knežević se ponio krajnje drsko.

Uzeo je mikrofon iz ruku novinara Javnog servisa Republike Srpske i spustio ga na beton.

Drugi novinari su se solidarisali i u znak protesta niko od Kneževiča više nije uzeo izjavu.

-Može i bez toga, ovaj mikrofon sklonite.
-Nemojte, nemojte tako.
-Može, može.
-Pustite ljude da rade, šta vam je?! Nemojte tako. Sram vas bilo! Nećemo uzeti, neće niko. Niko neće uzimati izjavu.
-Gospodo, srpska televizija je… E pa nećeš sad nikom dati izjavu, nećeš nikom.
-Nije problem, ali srpska televizija je mene dočekala sa računom poslije izlaska iz onog štrajka.
-Oni samo rade svoj posao, isto kao i svi mi”, tekao je razgovor između Kneževića i novinara.

Tako se posjeta Skupštini završila debaklom, a ni željezničari, na drugom kraju grada, nisu danas uspjeli da isposluju ispunjenje nekog od zahtjeva. Tokom dana pridružilo im se i šest kolega iz Prijedora, pa sada štrajkuju 27-morica.

“Kako će proći, na betonu, na klupama to je jedino bilo u ratu i sada. Do sad smo spavali u krevetu. Štrajk glađu planiramo dok ne dobijemo ono što tražimo, mi ne tražimo ni povećanje plate, samo ono što smo zaradili da dobijemo”, rekao je Zoran Jovanović, jedan od štrajkača.

“Noć bogami hladna, ali evo spavamo ovdje i kolega, ali i dalje ne odustajemo iako nam Uprava prijeti otkazima, naš broj iz dana u dan raste. Nadam se da ćemo ovo uskoro riješiti, da će nam se neko od Uprave obratiti i riješiti naš problem”, kaže Dragan Peulić, radnik ŽRS.

Priče o otkazima za štrajkače ranije su demantovane iz Uprave Željeznica. Generalni direktor i dalje ne odgovara na naše pozive.

Željeznice.
-Direktor danas nije na poslu.
-Nije nikako dolazio ili?
-Nije, nije nikako dolazio danas.

Radnici Savanoviću poručuju, ako odluči da razgovara sa nama zna gdje će nas naći. Mi sigurno, kažu, nećemo odustati.

ATV BL