Na glavnoj gradskoj ulici u Prijedoru često se u svako doba dana može vidjeti s fotoaparatom u ruci.

Borislava Veselinovića (68) mnogi smatraju najvjernijim hroničarom grada i gradskih zbivanja, a u proteklih sedam godina napravio je i na svojoj Facebook stranici postavio više od 130.000 fotografija.

Sve je počelo slučajno, nakon što su i on i supruga dobili otkaz na poslu.

– Supruga se nedugo nakon tog razboljela i umrla. Razmišljao sam šta da radim sa sobom, u svim tim teškoćama, i izlaz sam našao u fotografiji koju sam oduvijek volio. Kćerka mi je poklonila prvi fotoaparat. Tako sam počeo fotografisati, kroz šetnju gradom, što su ljudi, pogotovo oni koji žive vani, prilično dobro prihvatili. Kako mi pišu, kroz moje fotografije i oni šetaju zajedno sa mnom – priča Veselinović.

On ima tri bloka fotografija: prvi je gradski, drugi pripada prirodi, a treći ljudima, pogotovo lijepim ženama.

– Strogo poštujem privatnost, nikad ne zumiram lice. Njih nekoliko malo se ljutilo, ali fotografije su ostale,a mi smo postali prijatelji – priča Veselinović.

Neke od njegovih najljepših fotografija nastale su u Miljakovcima, u selu kod Prijedora, gdje ima vikendicu i imanje na kojem je udomio osam pasa.

Borislava na njegovoj Facebook stranici zbog prelijepih radova trenutno prati više od 5.000 ljudi koje on dnevno iznenadi s najmanje 40 fotografija grada Prijedora.

Skroman kakav jeste, kaže da je zadovoljan time što se bavi onim što voli i da se to ljudima koje sreće ili ih tek upoznaje dopada.

Tekst – Dnevni avaz
Foto – Borislav veselinović/Kenan Kapetanović/Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com