Odbrana Milana Gavrilovića je u završnoj riječi zatražila da optuženi bude oslobođen krivice za nečovječno postupanje prilikom transporta zatočenika iz logora Omarska na Manjaču.

Gavrilovićev advokat Bojan Veselinović je kazao da Odbrana ne želi umanjiti činjenicu da su zatvorenici Omarske trpjeli teške psihičke i fizičke patnje, ali je dodao da njegov branjenik nije uzrok ovih patnji.

Kako je rekao Veselinović, cijeli predmet je “kontaminiran usljed raznih faktora, a prvenstveno želje da neko odgovara za preživljene patnje”. Nesporno je, prema njemu, da je Gavrilović bio redovni policajac u Prijedoru 1992. godine, ali da nije imao nikakvu rukovodnu funkciju.

“On nije odlučivao, njega nisu konsultovali i on nije odgovoran za hapšenje i zatvaranje u logore, niti je komandovao prilikom transporta na Manjaču. Njegov zadatak je bila kontrola saobraćaja iako ga izmijenjena optužnica naziva licem odgovornim za transport”, kazao je Veselinović.

On je rekao da jedini svjedok koji tvrdi da ga je povrijedio Gavrilović jeste Senad Kapetanović, a da to “nije vidio nijedan drugi svjedok”. Prema advokatu, osuđujuća presuda ne može se zasnivati na samo jednom iskazu.

“S druge strane, svjedoci Odbrane su kazali da on nije bio nasilan, da ukoliko je mogao, pomagao je svima bez obzira na nacionalnost, kao i da nisu čuli da je učestvovao u progonu, niti udario Kapetanovića”, naveo je Veselinović.

Gavrilović, bivši pripadnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, optužen je za nečovječno postupanje prema bošnjačkim civilima koji su transportovani iz logora Omarska na Manjaču u ljeto 1992. godine.
Advokat Veselinović je rekao da Gavrilović ne može biti proglašen krivim.

“Stoga, predlažem da Vijeće odbije optuženje, a ukoliko ga ne oslobodi, da uzme u obzir da je riječ o porodičnom čovjeku koji se korektno ponašao i tokom postupka”, istakao je Veselinović.

Optuženi Gavrilović je kazao da mu je bilo teško braniti se, ali da je sretan jer ga svjedoci Tužilaštva nisu teretili, bez obzira što je mislio da će to možda učiniti brat oštećenog Senada Kapetanovića.

“Kakvu god odluku donesete, ja sam sretan čovjek što imam takve prijatelje i sugrađane”, rekao je Gavrilović.

Izricanje presude je zakazano za 6. oktobar.

BIRN