Zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH kazao da je vidio trojicu optuženih Mrđu, Babića i Marinovića tokom pretresa i čišćenja terena u prijedorskom mjestu Bišćani, naglasivši da je Mrđa imao pištolj i da je čuo pucnjeve.

Svjedok S-1, bivši pripadnik Interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, naveo je da su Mrđa, Babić i Marinović u ljeto 1992. bili na pretresu terena u Bišćanima. Po povratku u mjesto Sredice, svjedok je pojasnio da je vidio Mrđu i dvije osobe, od kojih je jedna, mlađe životne dobi, ležala.

“Vidim da starijem čovjeku govori: ‘Je li ti žao?’, ovaj viče: ‘Nije’. Čujem pucanj. Vidim pada drugo lice. Opet ga pita isto… Izvadio je nož, zasijekao po ruci. Pita: ‘Je li te boli?’ Rekao je čovjek: ‘Ne boli’ i čujem pucanj. Mrđa je imao pištolj. Čuo sam pucanj”, izjavio je svjedok.

Svjedokova jedinica je učestvovala u vojnim aktivnostima i u mjestu Zecovi. Tvrdi da je vidio desetak civila kako leže s raširenim nogama. Babić, kako je posvjedočio, naredio je civilima da rašire noge, a Marinović je tada ulazio u oklopno vozilo.

“Bilo je zatvorenih lica u krugu ‘Omarske’. Imali smo jednu pratnju na ‘Manjaču’. Zatvorenike je trebalo sprovesti gore. Ja sam bio u specijalnom oklopnom vozilu… Čuo sam da Dado naređuje Jami da udavi Bašića”, ispričao je svjedok.

On je svjedočio uz povremeno isključenje javnosti zbog dodijeljenih zaštitnih mjera na suđenju Darku Mrđi, Zoranu Babiću i Radenku Marinoviću, bivšim rezervnim policajcima Interventnog voda SJB-a Prijedor. Oni su optuženi za ubistva, prisilne nestanke i nečovječno postupanje prema bošnjačkom stanovništvu 1992.

Svjedok Mladen Timarac, bivši pripadnik Interventnog voda drugog odjeljenja Stanice policije u Prijedoru, kazao je da je radio na zadacima pratnje i obezbjeđivanja zatvorenika. Po komandirovoj naredbi, obezbjeđivao je i zatvorenike koji su iz logora “Omarska” prebačeni na “Manjaču”.

Kad su stigli na “Manjaču”, svjedok je rekao da su zatvorenici proveli noć u autobusima, a ujutru su pušteni na livadu, gdje su sjedili pognutih glava s rukama oko nogu.

“Te zatvorenike niko nije udarao. Nego je Mrđa zvao Jamu da davi Munju. Je li to bilo naređenje po nekome iz Prijedora ili samoinicijativno ne znam. Munja i Jama su bili zatvorenici… Jama ga je oborio na zemlju. Vidio sam lično. Ja sam se tad odmakao od toga. Munja je ostao na zemlji”, opisao je svjedok.

Predočena mu je izjava iz istrage u kojoj je naveo da je Dado Mrđa naredio osobi pod nadimkom Jama da ugasi cigaru u Munjino oko, a kasnije da Jama udari Munju. Svjedok je potvrdio te navode, naglasivši da nije vidio da je Jama udario Munju.

Za Dadu Mrđu, svjedok je kazao da je bio u prvom odjeljenju Stanice policije u Prijedoru, pokazavši na optuženog Darka Mrđu u sudnici.

Naredno suđenje će se održati 6. oktobra.

BIRN