Toplane u Republici Srpskoj privode kraju pripreme za početak nove grijne sezone, koja počinje 15. oktobra, te redom dodaju da će biti spremni da kotlove upale i ranije ako to vremenske prilike budu zahtijevale.

U banjalučkoj “Toplani” kažu da su priveli kraju sve radove na distributivnoj mreži i počeli sa punjenjem sistema. Radi se o staroj “Toplani” koja je obavezna da grije grad do početka rada nove eko-toplane, čija je izgradnja u toku.

– Što se nas tiče, sezona može da počne. Imamo dovoljno energenta za početak grijanja, a kolika će biti potrošnja, to zavisi od temperatura – kazali su u “Toplani” i dodali da za sada nema najava da će cijena grijanja biti mijenjana.

Dodaju da će biti spremni da počnu sa isporukom toplotne energije i prije 15. oktobra, kada zvanično počinje sezona grijanja, ako to vremenski uslovi budu zahtijevali.

Nova toplana na drvu sječku, prema ranijim najavama, trebalo bi da počne sa zagrijavanjem radijatora već u novembru.

U dobojskoj “Toplani” u toku je nabavka uglja.

– Sve ide onako kako smo planirali. Većina remonta je završena i polako počinjemo puniti sistem, a i ugalj iz Stanara pristiže svaki dan – rekao je vršilac dužnosti izvršnog direktora za tehničke poslove u “Toplani” Željko Radić.

Zimu i početak grijne sezone bezbrižno će dočekati i stanovnici Čelinca.

– Privodimo kraju remont cjevovoda, a idućih dana očekujem i da će nam biti isporučen ugalj iz Stanara i Gračanice – kazao je direktor “Toplane” u Čelincu Nedjeljko Babić.

Remont postrojenja privode kraju i u “Toplani” u Istočnom Novom Sarajevu, a cijene su već korigovali, tako da će za stanovnike od iduće sezone grijanje biti jeftinije.

– Cijena je bila 1,50 KM po kvadratu za domaćinstva, a sada iznosi 1,47 KM. U toku je nabavka mazuta. Imamo zalihe za mjesec, a za sezonu nam je potrebno oko 450 tona – rekao je direktor “Toplane” Dragan Janković.

U bijeljinskoj “Toplani”, koja je u prošloj sezoni zbog nedostatka novca imala problema sa nabavkom uglja, kažu da je u toku izbor dobavljača.

– Remont je u završnoj fazi, ostalo je još podešavanje opreme i montiranje ekrana na jedan od kotlova – kazao je direktor bijeljinske “Toplane” Mladen Krasavac.

Za desetak dana i u prijedorskoj “Toplani” biće završen remont, a nabavka energenta traje tokom čitave godine.

– Prelaskom na drvnu biomasu nabavka energenta traje tokom čitavog ljeta, a za jednu sezonu potrebno nam je oko 24.000 tona energenta – rekao je vršilac dužnosti direktora “Toplane” u Prijedoru Zoran Knežević.

Naplata

Većina toplana u RS ima problema sa naplatom dugovanja. Direktor čelinačke “Toplane” Nedjeljko Babić apeluje na stanovnike da redovno plaćaju grijanje, čime će i kvalitet ove usluge biti mnogo bolji. Direktor “Toplane” u Istočnom Novom Sarajevu Dragan Janković rekao je da je naplata od građana na zadovoljavajućem nivou i iznosi oko 90 odsto, dok su budžetski korisnici kada je naplata u pitanju mnogo neodgovorniji.

Dugovanja građana prema prijedorskoj “Toplani” iznose oko šest miliona KM.

Glas Srpske