U Prijedoru su potpisani ugovori sa 37 korisnika kojima će u okviru projekta “BH-2” Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja biti izgrađene kuće, srušene tokom prethodnog rata.

U Prijedoru bi trebalo da bude izgrađeno 155 stambenih objekata za pripadnike sva tri naroda, vrijednosti 6.6 miliona maraka, poručeno je nakon sastanka u gradskoj upravi.

Svi stanovi su tipa socijalnog stanovanja, čiji će vlasnik biti grad Prijedor.

U naselju Pećani u toku je izgradnja zgrada sa 50 stanova namijenjenih za zbrinjavanje raseljenih lica.

37 bošnjačkih i hrvatskih porodica iz Prijedora i okoline, čije kuće su devastirane u prehodnom ratu, dobiće krov nad glavom. Kažu, njihovim mukama došao je kraj.

– Puno mi ovo znači, kad sam dobila rješenje plakala sam čitav dan i noć, priča Vasvija Hodžić iz Prijedora.

– Imaću svoj mir ovdje i ne moram hodati po tuđini, kaže Mara Briševac iz Kalajeva.

Vrijednost projekta je milion i 25 hiljada maraka, a korisnicima će stambene jedinice biti isporučene po sistemu “ključ u ruke”, odmah useljive i sa završenim fasadnim radovima.

– Danas ipak imamo zadovoljstvo da će ovih 37 kuća biti gotovo za jedno 120 dana, toliko će biti rok rizvedbe, a vjerujem da će vrlo brzo početi i nove 24, istakao je Davor Čordaš, ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske.

U naselju Pećani u toku je izgradnja zgrada sa 50 stanova namjienjenih za zbrinjavanje najugroženijih kategorija izbjeglica i raseljenih lica, vrijednosti oko dva miliona maraka.

Čordaš je dodao da je rok do kraja ove godine.

– Ovo je takozvani projekat neprofitno socijalno stanovanje, kao što je ministar rekao objekti se finansiraju donatorskim sredstvima, a tu je sistem komunikacije sa stanarima, oni plaćaju otprilike 1 marku za jedan kvadratni metar, pojasnio je Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora.

U prijedorskom naselju Raškovac, za ove kategorije stanovništva, gradiće se još dvije zgrade sa 32 i 20 stanova.

RTRS