Nekoliko vrijednih mještana organizovalo je zajedničku akciju uređenja puta u povratničkom selu Garevica nadomak Oštre Luke.

Inicijatori ove akcije bili su povratnici ovog kraja koji su iako „trbuhom za kruhom“ morali napustiti svoja ognjišta , vrlo rado ponovo se vraćaju na stare životne staze koje slogom i zajedništvom nikada ne mogu da zarastu u korov.

Marko Komljenović, povratnik u Garevici ističe da je prije tačno četrdeset godina otišao iz ovog oštrolučkog kraja u namjeri da gaji i razvija novi život u „bijelom“ svijetu ali kako sam ističe na to je bio primoran.

-Otišao sam trbuhom za kruhom. Morao sam, ali dolazim ovdje često, napunim baterije, sastanem se sa svojim komšijama i onda opet nazad – govori za naš sajt Komljenović.

Sličnu priču ispričao nam je i Ante Blažević, povratnik u Garevici.

On ističe da je uz veliku pomoć opštine Oštra Luka i Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica uspio ostvariti projekat sanacije kompletne putne mreže u ovom pomalo zaboravljenom selu koja je godinama bila kako Blažević kaže „kozija staza“ .

-Evo danas smo zajedno sa drugim komšijama očistili ukupno 3 kilometra puta u ovom selu i zadovoljni smo svi sa učinjenim. Ovo je jedan od dokaza da se zajednički može učiniti i uraditi puno toga ali uz uzajamnu slogu – priča Blažević.

Nakon radne akcije, zajednički ručak i hladna osvježenja pripremljeni su u jednom ljubijskom ugostiteljskom objektu za sve radnike.

Lijepa i poučna slika zajedništva i sloge iz Garevice kod Oštre Luke primjer su za mnoga okolna sela ovih podgrmečkih krajeva.

Tekst i foto – Mladen Karan – www.prijedordanas.com