sloboda-rudarprijedorNovogradska Sloboda je u derbiju 8.kola Prve lige Republike Srpske zasluženo savladala Rudar-Prijedor sa 1:0(0:0), nastavivši svoj niz od 14 uzastopnih (jedan službenim rezultatom protiv šamačkog Borca, koji im nije došao na megdan) trijumfa u borbama za bodove na domaćem terenu. Ujedno „crveni“ su prvi put, računajući i zvanične i nezvanične utakmice, savladali komšije, koji su doduše pet sezona bili članovi premijerligaške konkurencije BiH, poslije više sedam i po godina, jer su prethodno bili bolji od njih (2:1) još 12. marta 2007.godine.

Prvo poluvrijeme donijelo je „uspavanku“ sa opreznom igrom na obje strane, ali je bila vidna veća želja izabranika trenera Zlatka Jelisavca, koji su u dva navrata od sudije Zorana Strunića iz Gradiške tražili jedanaesterac, kada je, nakon ubacivanja agilnog Mirka Tice po desnoj strani lopta, po njima, pogađala u ruku Sinišu Saničanina.

Iz ovog dijela vrijedan pažnje je udarac mladog Aleksandra Vojinovića, koji je u 35.minuti šutirao u donji desni ugao Dalibora Kozića, a čuvar mreže gostiju, ispruživši se koliko je dug, krajnjim naporom izbacio je loptu u korner.

U nastavku Prijedorčani su bili nešto otvoreniji, ali sem dobrog udarca kapitena Borislava Mikića, kada je lopta „fijuknula“ preko prečke, nisu imali izrađenijih akcija, a „dubinske“ lopte upućene pred gol rivala bile su lak plijen za golmana Milana Kondića.

Trenutak odluke dogodio se u 74.minuti. Iskusni prvotimac „zeleno-crnih“ Dragoslav Stakić „poklonio“ je loptu na oko 25 metara od gola svom bivšem saigraču Marinku Rastoki, koji je ušao u protivnički kazneni prostor i rutinski pored Kozića, kada mu je krenuo u susret, poslao loptu po zemlji u njegov donji lijevi ugao.

Nije momcima stratega Rudar-Prijedora Darka Nestorovića, koji je su prekinuli niz od tri „vezane“ pobjede, pomogla u duelu krajiških klubova ni grupa od dvadesetak pripadnika navijačke grupe „Alkohol bojs“, koji su ih gromoglasno bodrili.

Dejan Kojić se našao u 86.minuti u poziciji da donese izjednačenje, ali je pred praznim golom, takođe prošle sezone igrač Prijedorčana Milovan Aćić „izblokirao“ taj pokušaj za četvrti korner gostiju, a podatak da je Sloboda izvela pet udaraca sa ugla ilustruje da je i u tom segmentu bila bolja.

Sloboda (NG): Rudar-Prijedor 1:0(0:0)

Novi Grad
Stadion: Mlakve
Gledalaca: 500
Sudija: Zoran Strunić (Gradiška) 7
Strijelac: Rastoka u 74.minuti
Žuti kartoni: Popović, Žujić, Kenjalo (Sloboda), Stakić (Rudar-Prijedor)

SLOBODA (NG)
Kondić 7, Tica 7,5, Stojanović 7, Aćić 7, Popović 7,5, Vojinović 7, Kovačević 6,5 (od 65. Hamzić -), Žujić 6,5, Antonić 6,5, Rastoka 8 (od 90. Ćulibrk -), Brkić 7 (od 90. Kenjalo -)

RUDAR-PRIJEDOR
Kozić 7, Kojić 7, Saničanin 6,5, Stakić 5,5, Pekija 6, Đokić 6, Mikić 6,5 (od 86. Redžić -), Stijepić 6,5, Radoja 7, Devušić 6,5, Mirković 7

Igrač utakmice: Marinko Rastoka

N. Đerić