Sve tri radionice Održavanja šinskih vozila (OŠV) u Banjaluci, Doboju i Prijedoru izgubile su ISO 9001 standard i samim tim mogućnost da rade i popravljaju vozila.

“ISO je izgubljen, a to je potvrda moje priče da nadležni hoće da prodaju radionice, ali da bi prodali za male pare treba ih prvo napraviti bezvrijednim, nerentabilnim”, kazao je Zlatko Marin, predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti “Željeznica RS” (ŽRS).

“Nezavisne” su u posjedu i-mejla kojim se potvrđuje da su tri OŠV-a ostala bez sertifikata. Uprava ŽRS je o tome obaviještena od strane sertifikacionog tijela – TÜV Rheinland InterCert.

Saznajemo da je Sektor za OŠV u usvojenom Planu javnih nabavki za 2017. godinu planirao izvršenje provjere standarda, te potom u više navrata putem Sektora za nabavku i prodaju tražili smo nabavku usluge nadzorne provjere standarda. Sektor za nabavku i prodaju nije obezbijedio traženu uslugu, a čija je posljedica ukidanje sertifikata ISO 9001.

Prema riječima radnika, u tri radionice ima blizu 400 ljudi, koji sada strahuju za svoje radno mjesto.

“E sad, da li će oni ostati bez posla kad bi ih neko kupio – ne znamo. Ipak, iz iskustva sa drugim firmama možemo da vidimo da je sigurno da neće svi ostati na poslu ili svega jedan mali dio neće dobiti otkaz. Na kraju mogu i svi na ulicu jer se radi o atraktivnim lokacijama na kojima može nastati nešto potpuno drugo”, kaže Marin.

Jedan od radnika ŽRS Boris Šukalo je istakao da strahuje šta će biti s ovim odjelima “koji, iako mizerno, hrane mnogo usta”.

“Sutra nam mogu reći – nemamo sertifikat, kola idu na popravak u Srbiju, a sekcije OŠV-a se gase. I šta onda? Gdje će ti ljudi”, govori on.

Kada je u pitanju najavljeni štrajk glađu, sve više radnika ŽRS se odlučuje na ovaj metod borbe za svoja prava. Na prvom sastanku ih je bilo 11, do juče je učešće potvrdilo njih 15, dok prema najavama do ponedjeljka, za kada je štrajk i zakazan, očekuje se da ih bude i više od 20.

“Uprava nam se nije obraćala, zvala nas je policija i EUFOR, koje su interesovale informacije koje se tiču bezbjednosti”, kaže Marin.

Dragan Peulić, još jedan od štrajkača glađu, rekao je da su radnici veoma odlučni da istraju bez obzira na posljedice koje mogu imati po zdravlje.

“Mi smo na prvom štrajku dogovorili ako ne ispoštuju naš dogovor da ćemo opet to uraditi. I šta bismo mi sada trebali opet naša mizerna potraživanja tražiti na sudu, onom koji presuđuje a para nigdje”, kaže Peulić.

Šukalo se takođe pridružuje štrajku glađu. On očekuje i masovnu podršku od kolega.

“U četvrtak imamo sastanak na koji nam se najavilo 100 ljudi. Radnici su ogorčeni. Skinut nam je minuli rad, noćni rad na državne praznike, a na osnovu tih i drugih ušteda uprava pokušavaju sebi da dignu plate”, zaključio je Šukalo. Za komentar na cjelokupnu situaciju pitali smo i ŽRS, ali smo ostali uskraćeni za odgovor.

Nezavisne novine