vece nacionalnih manjina (1)Predstavnici nacionalnih manjina koji žive na području grada Prijedora predstavili su dio aktivnosti svojih udruženja na tradicionalnoj manifestaciji “Veče nacionalnih manjina” koja je večeras održana u gradskom pozorištu.

Deveti put predstavnici slovenačke, češke, ukrajinske i romske manjine sugrađanima su prikazali dio bogate kulture i tradicije iz zemalja odakle su na područje Prijedora neki od njihovih predaka stigli prije više od stotinu godina.

“Veče nacionalnih manjina” otvorila je načelnik gradskog Odjeljenja za društvene djelatnosti LJiljana Babić, koja je istakla da je lokalna vlast ponosna na činjenicu da je grad Prijedor – grad različitosti.

“Samo tako, prepoznavanjem tih različitosti i zajedničkim životom, možemo postati moderan evropski grad, čemu i težimo”, rekla je Babićeva.

Ona je dodala da su nacionalne manjine dio svih privrednih društvenih, kulturnih i sportskih aktivnosti u gradu.

“Gradska uprava podržava ova četiri udruženja nacionalnih manjina u njihovom nastojanju da očuvaju vjeru, tradiciju, kulturu i jezik svog naroda, ali da i zajedno sa nama grade Prijedor”, rekla je Babićeva.

Ovoj manifestaciji prisustvovao je i generalni konzul Slovenije u Banjaluci Branko Zupanc, koji je istakao da je poznato da grad Prijedor pridaje poseban značaj nacionalnim manjinama.

“Bitno je da sve manjine i među sobom sarađuju, a jedan od ključnih zadataka predstavnika Slovenije jeste da vode brigu o Slovencima koji žive na području Republike Srpske i BiH. Mi pomažemo rad udruženja Slovenaca i u Prijedoru, Banjaluci i Doboju, gdje su društva veoma aktivna i etablirana u svom okruženju”, istakao je Zupanc.

Prijedorska udruženja Roma, Čeha, Ukrajinaca i Slovenaca predstavila su se, kao i svake godine, pjesmom, plesom i igrom, a domaćin ovogodišnje “Večeri nacionalnih manjina” bilo je Udruženje Slovenaca “Lipa” iz Prijedora.
Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić
vece nacionalnih manjina (2) vece nacionalnih manjina (5) vece nacionalnih manjina (3) vece nacionalnih manjina (4) vece nacionalnih manjina (7) vece nacionalnih manjina (6)