U drugom pologodištu, ove školske godine, u pojedinim srednjim školama Srpske, eksperimentalno, biće uveden novi predmet “Bezbjednost i zaštita”, u okviru kojeg će učenici izučavati sve segmente bezbjednosti. Od prve pomoći do zaštite od elementarnih nepogoda, pa čak i o terorizmu.

Novi predmet, više učenja, mišljenja srednjoškolaca su podijeljena.

Incijative za uvođenje ovog predmeta stigle su sa više adresa, od civilne zaštite i vatrogasnih društava, do domova zdravlja. Sa njom je saglasna i većina direktora škola. Međutim, postoje nedoumice.

“Po meni dobro je sve znati, ali i ovako su djeca preopterećena još ako i to uvedemo, a pitanje je i kako pripremiti taj predmet”, kaže Milenko Kosić, direktor Srednjoškolskog centra Prijedor.

O sadržaju predmeta i načinu njegovog izvođenja, još se ne može precizno govoriti, iako planovi postoje. Novi predmet obuhvatio bi sve segmente bezbjednosti.

“I od požara i od poplave, bezbejdnost na internetu i civilna zaštita i zdravstvena zaštita, zaštita od opojnih droga itd.Znači široki segment, pa zašto ne preći i temu samog terorizma”, rekao je Predrag Damjanović, direktor Pedagoškog zavoda Republike Srpske.

Zamišljeno je da se osim teoretske nastave, za praktični dio, prema oblasti, angažuju i stručnjaci, te prikažu problemi, ali i efikasna rješenja.

“Naravno policija iz svog segmenta, odnosno Hitna pomoć iz svog segmenta, mi iz svog, mislim da će biti daleko praktičnije i jednostavnije, kaže Nebojša Miljuš, komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor.

Uvođenje eksperimentalnog predmeta još je u fazi ideje koja ima podršku resornog ministarstva, ali i predsjednika Republike Srpske. Ministar Dane Malešević, potvrdio je da su rješenja za komisiju u pripremi.

“Mislim da bi, to je sada moje mišljenje, išli sa tim u Bnjaluci, Bijeljini i Trebinju, u te veće centre da u njima se napravi eksperiment a da ima potrebe sigurno da ima”, istakao je Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske.

Јedno je sigurno, u drugom polugodištu ove školske godine, novi predmet, eksperimentalno, biće uveden u nekoliko srednjih škola. Ukoliko se potvrdi ispravnost njegovog uvođenja, od septembra 2018. godine, on će biti uveden u sve srednje škole.

RTRS