Jovica Knežević (E73JO), predsjednik RK “KOZARA” i Ognjen Vukić (E73EP), zamjenik vođe tima Radio Mreže Za Opasnost (RMZO) su početkom avgusta boravili u kraćoj posjeti Upravi za zaštitu i spasavanje Ministarstva odbrane Republike Slovenije.

Ovom prilikom su se upoznali sa sredstvima veze i sistemima koje Uprava za zaštitu i spasavanje MO RS koristi u obavljanju svojih zadataka.

Domaćin u Regionalnom Centru za obavještavanje-112 u Ljubljani bio je Tilen Cestnik (S56CT) koji je prezentovao sisteme i opremu koja se koristi, a sve sa ciljem pomoći građanima i spašavanja ljudskih života.

U sklopu ovog kraćeg sastanka dogovorena je saradnja na predstojećim projektima RMZO tima iz Prijedora.

Naše kolege nisu krili oduševljenje onim što su vidjeli i u razgovoru sa kolegom Cestnikom razmjenili iskustva po pitanju opreme koju je RMZO tim nabavio u sklopu projekta “Obuka korisnika radio stanica u sistemu radio- mreže za opasnost” koji je podržao i finansirao Grad Prijedor.

Saradnja Uprave za zaštitu i spasavanje MO RS već je duže vrijeme aktivna sa Republičkom Upravom civilne zaštite Republike Srpske i Odsjekom civilne zaštite Grada Prijedora, a prvi kontakti i saradnja sa Radio klubom “KOZARA” ostvareni su u martu ove godine kada je ekipa Civilne zaštite Republike Slovenije došla pomoći u potrazi za 17-ogodišnjom djevojkom koja se utopila u rijeci Sani.

Radio klub Kozara