Na poziv OO SUBNOR-a Prijedor Planinarsko društvo “Klekovača” organizuje u nedjelju, 3. septembra 2017. dodine, II planinarski marš “Tragom Karanskog partizanskog bataljona” povodom 76 godina od formiranja ove partizanske jedinice. Marš će se odvijati na relaciji Brezičani – Karan u dužini od 12,5 km.

Program marša:
9:30 – polazak autobusom ispred sportske dvorane “Mladost” u Prijedoru;
9:45 – dolazak u Brezičane (144 m) i početak Marša;
11:45 – dolazak u selo Jutrogošta kod škole i crkve (330 m), odmor;
12:15 – polazak prema Karanu;
14h – dolazak na Karan (404 m);
15h – polaganje vijenaca na spomen obilježje;
15:30 – ručak za sve učesnike Marša;
16h – polazak autobusom prema Prijedoru;
16:30 – dolazak u Prijedor.

Opšti uslovi za učešće: odlično zdravlje, fizička kondicija, psihička stabilnost, planinarske cipele (patike ne dolaze u obzir!), odgovarajuća planinarska odjeća u odnosu na meteo prilike, ranac, štapovi za hodanje, hrana, voda, komplet prve pomoći, foto-aparat.

Karanski bataljon dao je 15 narodnih heroja i jednog generala, a ratovao je na teritoriji skoro svih jugoslovenskih republika izuzev Makedonije. U blizini spomen obilježja nalazi se dobro očuvana zemunica iz II svjetskog rata u kojoj je bila smještena Karanska partizanska bolnica.
Staza kojom ćemo se kretati nije teška i pogodna je za sve uzraste obilaznika. Obilaze se zapadni obronci Kozare. Od Brezičana idemo preko Jutrogošte, Planinice, Krive Rijeke i uspinjemo se na Karan. Upoznaćemo se sa kulturom i tradicijom naroda ovoga kraja, čuvenom potkozarskom pjesmom ojkačom.

U selu Kriva Rijeka proćićemo blizu arheološkog nalazišta, tj. ostataka manastira Đurđevac koji datira još od IV vijeka. Pretpostavlja se da je manastir prvi put srušen 1538. godine u turskoj najezdi, te da je kasnije obnovljen, ali da je konačni krah doživio krajem XVIII vijeka za vrijeme dubičkih ratova između Austrije i Turske.

Prijave za učešće na akciji izvršiti na tel. 065/440-150 (Marko Sarić) do petka, 01.09.2017. godine. Samo oni koji se prijave obezbjeđuju mjesto u autobusu.

Vodiči su: Tanja Timarac, Duško Vujičić i Marko Sarić.

Prevoz i ručak su besplatni.

Prijavljeni učesnici stazu obilaze na sopstvenu odgovornost!

Srdačan planinarski pozdrav!

PD Klekovača Prijedor