Nakon posljednjih terorističkih napada u Barseloni sve više se postavlja pitanje sigurnosti građana. Dodatna briga jesu i maturske ekskurzije,jer bi već početkom narednog mjeseca srednjoškolci trebali put Španije.

Prijedorski gimnazijalci je za desetak dana trebalo bi da krenu na ekskurziju u Španiju.

O njihovom odlasku, konačnu odluku naredne sedmice trebalo bi da daju roditelji, koji će održati sastanak s predstavnicima škole.

Gimnazija “Sveti Sava” Prijedor navodi: “U narednoj sedmici imaćemo sastanke sa roditeljima i čekamo zvanično saopštenje Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, nakon čega ćemo donijeti odluku”.

Uprkos odlasku srednjoškolaca iz regiona, Prijedorčani smatraju da radi svoje bezbjednosti njihovi sugrađani ne bi trebalo da idu.

U Ministarstvu prosvjete i kulture trenutno bez odgovora.

Kratko su nam poručili da čekaju preporuke Ministarstva inostranih poslova BiH, nakon čega će donijeti odluku koju će uputiti školama.

A apel građanima BiH da budu oprezni prilikom putovanja u Španiju dolazi iz Ministarstva inostranih poslova.

“Imajući u vidu karakter terorističke prijetnje, ne samo u Španiji nego, nažalost, širom Evrope i svijeta, Ministarstvo inostranih poslova BiH svim građanima BiH savjetuje oprez na mjestima gdje zalaze turisti i mjesta masovnog okupljanja, te savjetujemo praćenje informacija i upozorenja nadležnih bezbjednosnih institucija u toj zemlji”.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke četiri dana nakon terorističkog napada u Barseloni predložilo je kantonalnim ministarstvima obrazovanja da se odgode školske ekskurzije.

Dok rodititelji i srednjoškolci sa strahom gledaju na odlazak u Španiju, s druge strane interesovanje građana ne jenjava, poručuju u turističkim agencijama.

RTRS
Foto – ilustracija