Iako je prijedorski Rudarski fakultet, prvi u Srpskoj od ove akademske godine, otvorio novi studijski program – geološko inženjerstvo, u prvom upisnom roku na ovaj smjer nije upisan nijedan student.

Iz ove obrazovne ustanove apeluju na svršene srednjoškolce da se odazovu na drugi upisni rok, jer je na novom studijskom programu slobodno 20 mjesta – deset na budžetu i 10 sufinansirajućih.

Mjesta ima i na studijskom programu rudarstva.

Neslavno je završio prvi upisni rok na novi studijski program – geološko inženjerstvo na prijedorskom Rudarskom fakultetu.

Nije pomogla ni duga tradicija rudarenja pod Kozarom.

Nije upisan nijedan student, iako se ovim smjerom otvara mogućnost školovanja deficitarnih stručnjaka za usku oblast geologije, geotehnike i hidrologije.

– Budući geološki inženjeri ne moraju samo da rade u rudnicima. Mogu raditi u građevinskim firmama, baviti se problemima geologije i geotehnike i to je odlična prilika za sve mlade ljude da je ostvare i da naprave jednu odličnu poslovnu karijeru, kaže Duško Marinović, student Rudarskog fakulteta u Prijedoru.

– Mislim da je to pravi pogodak za fakultet, da dodatno obogatiti studije uvođenjem geološkog inženjerstva, istakao je Zoran Agbaba, rudarski inženjer.

U drugom upisnom roku mjesta ima i za studente na studijskom programu rudarstva – sedam na budžetu i 10 sufinansirajućih.

Na novom studijskom programu -geološko inženjerstvo, ostala su slobodna sva mjesta – 10 na budžetu i 10 sufinansirajućih.

Dekan ovog fakulteta poziva svršene srednjoškolce da se masovnije odazovu na drugi upisni rok.

– Јa sam iznenađen apsolutnim odsustvom odziva srednjoškolaca da upišu jedan program za koji jenpr. do prošle godine Vlada davala stipendiju a to je studijski program geološkog inženjerstva koji su studirali u Srbiji i drughim zemljama. To znači da je to jeda deficitaran kadar i sad najednom mi otvaramo ta studijski program, a niko se ne prijavljuje na to, iznenađen je dekan Vladimir Malbašić.

Prijavljivanje za drugi upisni rok počinje 28. avgusta, a prijemni ispit, koji se polaže iz matematike i fizike, biće održan četvrtog septembra.

Na prijedorskom Rudarskom fakultetu do sada je diplomiralo 112 studenata, od kojih je većina zaposlena u struci.

RTRS