Na Korićanskim stijenama na Vlašiću danas je u provaliju bačeno dvije stotine ruža u znak sjećanja na 200 žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti koji su ubijeni na ovom mjestu 1992. godine, a potom su njihova tijela bačena u provaliju.

Na tom mjestu danas su se okupili članovi porodica ubijenih, preživjeli i članovi Saveza logoraša u BiH, kao i predstavnici boračkih organizacija i političkog i vjerskog života, prenosi Beta.

Pripadnici Interventnog voda prijedorske policije su u avgustu 1992. godine dovezli oko 220 bošnjačkih i hrvatskih muškaraca, zatočenih u logorima Omarska i Trnopolje, i strijeljali ih na Korićanskim stijenama.

Dvanaest logoraša je preživjelo, a još se traga za 80 odsto skeletnih ostataka, jer su tijela ubijenih logoraša prebačena i zakopana na drugim lokalitetima.

Za zločin na Korićanskim stijenama osuđeno je 11 Srba na kaznu od ukupno 200 godina zatvora.

Pred Haškim tribunalom i Sudom BiH za taj zločin su osuđeni Darko Mrđa, Damir Ivanković, Gordan Đurić, Ljubiša Četić, Zoran Babić, Milorad Škrbić, Dušan Janković, Željko Stojnić, Saša Zečević, Marinko Lepoja i Radoslav Knežević.

Tekst i foto – BETA/Slobodnaevropa.org/Anadolija