Poljoprivrednici na području grada Prijedora pretrpjeli su značajne štete od posljedica elementarnih nepogoda. Aprilski mraz uništio je voćarske zasade. Dok voćari sabiraju štete, gradska uprava, sredstva namijenjena za unapređenje voćarstva usmjerava na sanaciju šteta.

Po koja šljiva na stablima u voćnjaku Mladena Marjanovića i to niskog kvaliteta – svemu tome presudio je ovogodišnji mraz. Na trinaest dunuma trebalo je da bude oko 50 tona roda. Danas se Mladen nada tek jednoj toni.

“Voćarstvo na našim terenima postalo je upitno. Јedino čemu se možemo nadati jeste da nam resorno ministarstvo i Grad pomognu da prevaziđemo ove vremenske neprilike, jer se nadamo da će doći bolje vrijeme.”, kaže Marjanović.

Šteta na području Prijedora na voćarskim zasadima dostiže skoro 800.000 maraka. Rade Rosić, načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu grada Prijedora, ističe da su voćari poslednjih nekoliko godina imali značajne štete od posljedica mraza, pa grad, stoga, dio sredstava namijenjenih za unapređenje voćarstva, planira da usmjeri za sanaciju tih šteta.

Na žalost, štetama tu nije kraj. Zbog visokih temperatura i suše bilježi se gubitak prinosa na kompletnoj proizvodnji. Zbog svega toga, cijena šljive skočila je za 50 odsto, dok su i cijene ostalog voća znatno veće.

Kako bi bilo zaustavljeno dalje povećanje cijena na tržnicama Srpske, u Udruženju potrošača kažu da su jedina nada najavljene mjere Vlade za umanjenje štete od suše i od proljetnog mraza.

Poslije šljive, u Prijedorskom kraju najzastupljenije su jabuka i kruška koje su, takođe, platile danak zimi, pa je rod prepolovljen, a plod znatno lošijeg kvaliteta od uobičajenog. Sve ovo, kažu upućeni, prouzrokovaće dodatni uvoz kako voća, tako i povrća.

RTRS