avaz-jeftini restoranKabinet za praktičnu nastavu u Ugostiteljsko-ekonomskoj školi u Prijedoru, vjerovali ili ne, ima fiskalnu kasu! Samo zato što uz kuhinju ima i restoran gdje nastavnici kulinarstva i posluživanja budno nadgledaju rad budućih konobara i kuhara.

Valentina Sovilj, direktorica ove srednje škole, pojašnjava da su imali prilično „jednostavan izbor“ – ili da prihvate fiskalizaciju ili zatvore kabinet, pa su se, iako je prilično koštalo, zbog obuke učenika odlučili za ovo prvo. I višak proizvoda (odličnih jela) koje naprave u ovom kabinetu po simboličnim cijenama stave na meni daleko najeftinijeg restorana u Prijedoru.

-Zakonom nije dozvoljeno da se ono što u kabinetu proizvedu učenici može prodati i po ekonomskim cijenama. Tako cijena naših proizvoda predstavlja samo cijenu sirovine koja je ugrađena u taj proizvod. Pokušali smo to objasniti na više adresa no nismo uspjeli i na kraju smo prije dvije godine prihvatili fiskalizaciju – kaže Sovilj i dodaje da se u kabinetu hrane uglavnom profesori iz ove i susjednih škola, ali i pokoji gost sa strane koji slučajno svrati zatečen cijenom bifteka koji košta nevjerovatne tri marke!

Dnevni avaz