Suša je uzela danak i na području prijedorske regije. Prinosi kukuruza su prepolovljeni, a kod pojedinih poljoprivrednika šteta je i do 70 odsto.

Porodica Luč zasadila je kukuruz na četiri i po hektara. Zbog suše prinosi će, kažu, biti prepolovljeni.

– Najveći će problem biti hrana za stoku. Јa se borim, i imam dosta hrane, ali inače će biti problem ishraniti stoku ove godine i meni i drugima, ističe Mišo Luč, poljoprivrednik iz Prijedora.

Na udaru suše našle su se sve opštine prijedorske regije. Šteta na usjevima kukuruza je od 30 do 70 odsto. Ni grad Prijedor nije izuzetak.

– Predviđa se da će rod kukuruza biti umanjen za 40 do 70 odsto zavisno od terena ili tipa zemljišta na kojima je zasijana, a prema podacima kojima raspolaže Odjeljenje za poljoprivredu, kaže Rade Rosić, načelnik Odjeljenja za privredu grada Prijedora.

Ministarstvo poljoprivrede ići će sa konkretnim mjerama. Aleksandar Macanović, službenik za odnose sa javnošću Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, navodi da je riječ o oslobađanju zakupaca i koncesionara poljoprivrednih zemljišta Srpske i zakupaca poljoprivrednog zemljišta lokalnih zajednica, te oslobađanje 50 odsto obaveze plaćanja zakupnina, odnosno koncesionih naknada za period 2017/2018. godine.

– Јedna od predloženioh mjera je i finansiranje troškova plaćanja uzoraka stočne hrane na toksine, dodaje Macanović.

Na području prijedorske regije zasijano je više od 8.700 hektara kukuruza.

Tekst – RTRS
foto – Mladen Karan – www.prijedordanas.com