Pripremna nastava za 4.483 osnovaca i srednjoškolaca u RS, koji su upućeni na popravni ispit, u većini škola počinje 17. avgusta i trajaće pet radnih dana po dva časa dnevno.

Negativnu ocjenu na kraju školske godine imalo je 1.286 osnovaca i to uglavnom iz matematike, srpskog i engleskog jezika i književnosti, dok je na popravni ispit upućeno gotovo tri puta više srednjoškolaca. Oni su godinu završili sa zaključenim jedinicama mahom iz matematike i stručnih predmeta.

Prema riječima direktora Republičkog pedagoškog zavoda Predraga Damjanovića, prije popravnog ispita za učenike će biti organizovana pripremna nastava za svaki predmet iz kojeg su imali lošu ocjenu. Dodao je da je na popravnom ispitu od ukupnog broja upisanih završilo 1,6 odsto osnovaca i 7,92 odsto srednjoškolaca.

Direktor banjalučke Gimnazije Zoran Pejašinović je istakao da je ove godine na popravni ispit upućeno oko 20 đaka, uglavnom iz matematike i hemije.

– Ranije ih je bilo više, međutim, posljednjih godina ima učenika koji odmah na početku školovanja ustanove da im baš i ne ide gradivo u Gimnaziji, pa se preorijentišu u drugu školu, tako da nam uglavnom ostanu đaci koje zanima gimnazijski program – rekao je Pejašinović.

Dodao je da je na sve manji broj đaka sa nedovoljnom ocjenom uticalo i to što se u ovu školu u posljednje vrijeme uglavnom upisuju vukovci.

Na području dobojske regije na popravni ispit upućeno je 380 srednjoškolaca, što je otprilike isto kao i prošle godine.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola ove regije Spasoje Vasiljević istakao je da će po dopunu znanja srednjoškolci sa ovog područja krenuti u četvrtak.

– Daleko najviše ih na popravni ispit ide iz matematike, dok ne manjka ni đaka koji imaju negativnu ocjenu iz nekog stručnog predmeta – rekao je Vasiljević.

Za razliku od većine škola u Srpskoj, u pojedinim na području Prijedora i Oštre Luke pripremna nastava počinje danas. Prema riječima predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola prijedorske regije Stevice Džogazovića, na popravnom ispitu očekuju osamdesetak učenika.

– Najviše učenika imalo je nedovoljnu ocjenu iz matematike, te iz srpskog i stranog jezika. Mali broj učenika imao je lošu ocjenu i iz fizike i biologije – rekao je Džogazović.

Kalendar

Školska 2017/2018. godina trebalo bi da počne u petak, 1. septembra, u svim osnovnim i srednjim školama u RS.

Nastava u prvom polugodištu se završava 29. decembra, kada počinje zimski raspust koji će trajati do 22. januara 2018. Nastava u drugom polugodištu u osnovnim školama trajaće najkasnije do 22. juna, dok za učenike devetog razreda završava 14 dana ranije. Školska godina se može završiti i prije propisanog roka, pod uslovom da je realizovan nastavni plan i program. Sve škole u Srpskoj će, osim ljetnog i zimskog raspusta, i naredne školske godine imati proljećni, koji je planiran od 2. do 6. aprila.

Glas Srpske