Loše ocjene, veliki broj neopravdanih izostanaka, udaja, trudnoća, kao i razni socijalni i ekonomski problemi odveli su protekle godine 306 srednjoškolaca iz RS iz školskih klupa.

Pokazali su to podaci Zavoda za statistiku RS iz kojih je vidljivo da je prekidanje školovanja bilo češće u srednjim tehničkim školama, u koje je išla skoro polovina đaka koji su napustili školu. Đačke klupe napustilo je i 138 učenika stručnih škola, 21 gimnazijalac, kao i dvoje iz umjetničkih škola.

Predsjednica aktiva direktora srednjih škola prijedorske regije Valentina Sovilj kaže da su u ovom dijelu RS imali nekoliko učenica koje su napustile školu zbog trudnoće i udaje, ali da je bilo i onih koji su to činili jer su imali mnogo izostanaka i loših ocjena.

– Potrebno je intenzivirati pedagoško-psihološki rad sa svim učenicima kako ne bi uopšte došli u situacije da razmišljaju, a kamoli da se odluče da napuste školovanje – smatra Soviljeva i dodaje da u prijedorskim školama nastoje više komunicirati sa đacima.

Predsjednik aktiva direktora srednjih škola u Doboju Spasoje Vasiljević kaže da je analizama koje su rađene tokom prošle godine utvrđeno da je najviše đaka, njih oko 70 odsto, školovanje napuštalo jer su imali previše jedinica. Ima, kaže, dosta i onih koji su se zbog promjene prebivališta i škole ispisali pa poslije određenog vremena ponovo upisali u druge škole. Međutim, kada je riječ o generalnom napuštanju školovanja ono je na području Doboja, kako ističe Vasiljević, u padu u odnosu na prethodne godine.

– To je rezultat pojačanog rada i nadzora u školama, a posebno nad kritičnim kategorijama djece, kao i intenzivnije saradnje samih roditelja i učenika – kazao je Vasiljević.

Prema njegovim riječima, oni učenici koji napuste škole nerijetko to učine uz saglasnost roditelja.

Psiholog Aleksandar Milić kaže da je završetak školovanja jedan od ključnih faktora zdravog stila života.

– Osnovno obrazovanje je obavezno, ali i srednja škola je nezaobilazna karika zdravog stila življenja, tako da sve ono što poremeti ili naruši završetak srednje škole govori o značajnim faktorima disfunkcionalnosti određene osobe – istakao je Milić.

Glas Srpske