Jedan od najpoznatijih BH folk pjevača i nekada velika zvijezda u cijeloj bivšoj nam državi, Halid Muslimović, tokom svoje karijere je otpjevao mnogo hitova. Njegovi muzički materijali u bivšoj YUGI su imali neviđeno velike tiraže, pa ni sam ne zna koliko je puta proglašen za najboljeg pjevača. Dobitnik je ‘Estradne nagrade Jugoslavije’ koja je bila samo za privilegovane.

Prvi album je snimio 1982. godine za ‘Diskoton’, a svih 10 pjesama sa istog su postali mega hitovi. Pojavljivao se i na muzičkim festivalima (kao što su ‘Mesam’ i ‘Vogošća’), gdje je uvijek imao veoma zapažene nastupe. O njegovom privatnom životu malo se pričalo. Svi znaju da je u braku sa pevačicom Adelisom Hodžić, ali rijetko ko zna da je to Halidu treći brak.

On je u svoje vrijeme važio za najvećeg švalera na YU folk sceni. Pevač sa nadimkom ‘plavi čuperak’ bio je želja mnogih pevačica, pa tako i Vesne Zmijanac. Iako nikada nije potvrđeno, oni su imali i kraću aferu, a pjesma koju je navodno Vesna u potpunosti posvetila Halidu je ‘Nevera moja’. Osamdesetih godina je, kažu dobro upućeni, Vesna maštala o braku sa Halidom, ali je on bio neukrotiv.

Velika ljubav Halida Muslimovića bila je jedna druga pjevačica – Amela Zuković, za kojom je ‘odlijepio’ dok je bio u braku sa prvom suprugom. 1982. godine, naručio je da se napiše i komponuje pjesma ‘Amela’, koju je snimio i posvetio upravo Ameli Zuković. Muslimović i danas ima jako lijepo mišljenje o svojoj bivšoj djevojci. Zajedno su, uz Halidove ‘izlete sa strane’ proveli tri godine u emotivnoj vezi.

-Nama je bilo pravo lijepo. Rastali smo se bez ikakvih svađa, a jedini razlog za raskid bio je to što je on tada bio veliki švaler (smijeh). I sad kad se sretnemo mi se lijepo i srdačno pozdravimo i ispričamo. Čak i poslovno sarađujemo. Nismo mi jedno drugom ništa zamjerili – otkriva Amela Zuković.

Prva žena koju je Halid poveo na vjenčanje je Alma, njegova sugrađanka, koja ga je ostavila upravo zbog Amele Zuković. Zavoljeli su se još kao srednjoškolci u rodnom Prijedoru. Brzo su se i vjenčali. Halid je već bio oženjen Almom kada je snimio prvi album i preselio se sa njom u Sarajevo. Alma se nakon izvjesnog vremena razvela od Halida i vratila za Prijedor, jer nije mogla da podnese Halidovu nevjeru sa Amelom Zuković. Međutim, ponovo su poslije pomirili i vjenčali u tajnosti. Nepune dvije godine kasnije Halid je ostavio Almu, zbog Melise, ćerke tada jednog poznatog banjalučkog zlatara. Alma nije mogla podnijeti da je u Prijedoru ismijevaju i otišla je za Švajcarsku, gdje se udala i Halida zaboravila.

Halid je ostavio i Melisu i to kada je započeo romansu sa Adelisom Hodžić. Početkom devedesetih je stao na ‘ludi kamen’ po treći put i oženio, tada pjevačicu u usponu, Adelisu Hodžić iz Lukavca kod Tuzle. 1991. godine su dobili sina Enisa, a četiri godine kasnije ćerku Lejlu. Oboje njihove djece mnogo vole muziku, posebno Lejla koja najčešće izvodi pjesme srpske pop zvezde Aleksandre Radović. Enis svira klavijature i uspješno trenira tenis. Halid je više puta istakao kako i ne bi volio da mu se djeca bave estradom, ali ako se ipak odluče tim putem, poštovaće njihov izbor i pružiti im podršku.

Brak sa Adelisom je imao mnogo uspona i padova. 2007. godine Adelisa je napustila Halida i otišla sa ćerkom u rodni Lukavac, dok se Enis odmah izjasnio da želi da ostane kod oca. Poslije izvjesnog vremena i ćerka Lejla je svojevoljno prešla kod Halida, što je za Adelisu bio veliki udarac. Adelisa je uvek bila veoma atraktivna, oblačila se slobodnije, ugradila silikone, što je konzervativnoj bošnjačkoj sredini u njenom kraju smetalo. U Prijedoru, gde je Halidova vila, imanje i poslovna imperija, je ipak bilo drugačije. Adelisa se vratila Halidu krajem 2010. godine. Bilo je od tada još ‘trzavica’ među njima, ali se razveli nisu.

Halid je tokom rata izgubio milione koje je uložio u jednu fabriku, ali je ipak uspio da se finansijski oporavi. Osim u svoju pevačku karijeru, Halid je mnogo novca uložio u velike poslovne prostore u rodnom Prijedoru, gdje je između ostalog izgradio ekskluzivni hotel i restoran, producentsku kuću, autosalon, TV studio. Mnogima je širom regije Halid omiljeni pjevač. Ekskluzivac je najveće muzičke produkcije u EXYU – ‘Granda’. Jedan je od BH pjevača koji su omiljeni u Srbiji, gdje je njegov veliki obožavalac i otac srpske dive Cece Ražnatović. On je svojevremeno nudio Halidu da napravi koncert u Žitorađi. Halid se zahvalio na ponudi koju je odbio, jer je procijenio da je to ‘loše za njegov marketing’.

Što se tiče žena, oni koji ga dobro poznaju tvrde da se nije potpuno ‘smirio’, ali da su njegovi ‘nestašluci’ u odnosu na prošla vremena mnogo manji.

Trenutno promoviše svoj novi singl, sjajnu baladu ‘Jesenje lišće’.

radiobambi.com