Najveća želja Jovanke Stojanović (74) iz Prijedora, koja zbog nepokretnosti tri godine nije izašla iz kuće, je da je pregleda ljekar i olakša joj bolove u nogama.

Budući da su joj noge modre, komšije vjeruju da ova starica u osmoj deceniji života, ima i gangrenu. Jovanka dane provodi sjedeći na kauču ispod prozora svoje kuće. Jedva smogne snage da otvori prozor kako bi dozvala prolaznike i zamolila ih da joj donesu hrane.

– Treba mi hljeba i mlijeka, pa ako može neko da mi donese. Noge me puno bole, a nemam nikakav lijek da popijem da me prestane – kratko nam kaže Jovanka i nastavlja da uzdiše.

Komšije, koje nisu željele da im pominjemo imena, tvrde da je Jovanka prije nekoliko dana jaukala i tražila od njih da zovu ljekare.

– Zvao sam ljekare i rekli su mi da znaju ko je Jovanka Stojanović i gdje živi. Međutim, još niko nije došao da je pregleda i da joj da nešto protiv bolova, nadamo se da će neko doći – ispričao nam je jedan čovjek, koji živi u Jovankinoj blizini.

Njen prvi komšija, Ljubomir Zdjelar kaže da je ljekar prošle godine posjetio Jovanku.

– I tada sam zvao ljekara i doveo ga u njenu kuću da je pregleda. Rekao je da su joj zdravi srce i pluća, ali da su joj noge slabe – priča Zdjelar.

Jovankine komšinice, vjeruju da se njeno zdravstveno stanje pogoršalo.

– Lijeva noga joj je ispod koljena sva modra, to je sigurno gangrena. Užasno izgleda – priča komšinica koja joj je ulazila u kuću. Međutim, sve je manje onih koji odlučuju da uđu u staričinu kuću. Kupatilo joj je na spratu kuće, a budući da je ona nepokretna, komšije kažu da Jovanka nuždu vrši na kauču za koji je prikovana u prizemlju kuće.

– U kuću se ne može ući od smrada i prljavštine, mi komšije smo joj jednom jedva izbacili neke deke i jorgane na kojima je ležala. Ima unutra miševa. Ja često pokosim njeno dvorište u kojem sam jednom našao dvije zmije – tvrdi Zdjelar. On ističe da je Jovanka prepuštena sama sebi.

– Umro joj je muž, a nema djece. Prije nekoliko dana poštar ju je zatekao da leži na podu i jauče. Bila je bez odjeće i pala je ispod stola. Nas dvojica smo je podigli na kauč – kaže Zdjelar. Dodaje da ima nekoliko žena u naselju koje joj pomažu.

– Odnesem joj ponekad nešto što sebi kuvam za ručak, ili joj kupim hljeb i mlijeko, pa dodam kroz prozor. Bila je jedna žena koja joj je dosta pomagala, ali i ona je mnogo oboljela – ispričala nam je jedna mještanka Vrbica.

Komšije traže pomoć za Jovanku

Mještani Vrbica vjeruju da bi nadležne službe trebalo da se uključe u pronalaženje pomoći za Jovanku Stojanović.

– Nju bi trebalo smjestiti u neku odgovarajuću ustanovu za starije. Ne može ovako nepokretna i bolesna, sama da živi kada nema nikoga da joj pomogne. Ona ima penziju, radila je u fabrici celuloze „Celpak“ pa mislim da bi mogla plaćati sebi Dom za starije, ako bude htjela da napusti kuću – smatra Zdjelar.

EuroBlic