otvor skole gomjenica (3)Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija izjavio je danas da se pomoć međunarodne zajednice u obnovi poplavljenih škola ne ogleda samo u finansiranju nego i u brzim procedurama.

“Da smo radili prema Zakonu o javnim nabavkama BiH, mi ovaj posao ne bismo završili ni za godinu i po dana”, rekao je Mutabdžija na svečanosti otvaranja obnovljene škole u Gomjenici kod Prijedora koja je stradala i u majskim i u poplavama početkom septembra.

On je ocijenio da su projekti poput gomjeničke škole pokazali dobru organizovanost i sposobnost svih institucija Republike Srpske – od lokalne zajednice do Vlade, kao i veliku posvećenost prosvjetnih radnika na svim nivoima da se ovom problemu pristupi veoma ozbiljno i kvalitetno.

“Bila je veoma dobra naša procjena da nastava mora da krene 1. septembra, ni iz kakvih političkih, nego iz praktičnih razloga. U Prijedoru je uz pomoć lokalne zajednice organizovan prevoz đaka iz poplavljenih područnih škola u centralne i oni nisu gubili nastavu”, kazao je Mutabdžija.

otvor skole gomjenica (1)On je dodao da će u drugoj poplavljenoj školi u Prijedoru – područnoj školi u naselju Tukovi – biti srušen stari, montažni objekat i da će, kako je dogovoreno s predstavnicima UNDP-a i UNICEF-a unutar programa Evropske unije /EU/ za oporavak od poplava, biti građena poptuno nova škola.

“Čekaju nas i škole u Novom Gradu, Šamcu, Doboju i Čelincu i time ćemo sanirati sve objekte obrazovanja i više nego što smo očekivali”, kazao je Mutabdžija.

On je pohvalio primjere zadužbinarstva širom Republike Srpske.

“Želim da se i ovdje aktiviraju takvi potencijali dobrih ljudi koji imaju mogućnost da pomognu drugima i da se to desi u segmentu kojem je najportrebnije, a to je obrazovanje”, poručio je Mutabdžija.

otvor skole gomjenica (2)Šef banjalučke kancelarije Delegacije EU u BiH Đulio Zani rekao je da će u okviru Programa EU za oporavak od poplava u 24 područja u BiH biti uloženo više od 42 miliona evra.

“Naši fondovi će omogućiti obnovu 4.221 objekta u javnoj infrastrukturi, te domaćinstvima, poljoprivrednicima, malim i srednjim preduzećima, što bi trebalo da podrži oko 2.000 radnih mjesta”, kazao je Zani.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić zahvalio de EU na finansiranju i UNDP-u i UNICEF-u na brzoj implementaciji projekta, a učenicima i osoblju škole poželio sreću u nastavku rada u školskoj zgradi daleko ljepšoj i uređenijoj nego što je bila prije poplava.

“Teške posljedice poplava iz maja i dalje se duboko i žestoko osjećajau”, kazao je Pavić.

Sanja Munjiza, direktor Osnovne škole /OŠ/ “Branko Ćopić”, u čijem sastavu je područna škola u Gomjenici, rekla je da je u obnovu uloženo oko 200.000 KM, da je renoviranjem obuhvaćen cijeli objekat, a ne samo poplavljeno prizemlje, da je proveden i projekat energetske efikasnosti, izmijenjeni krov, stolarija, fasada, podovi, sanitarni čvorovi i elektro isntalacije, te uvedeni centralno grijanje i video nadzor.

otvor skole gomjenica (4)“Danas donosimo radost za 110 djece u ovoj školi, a roditeljima i mještanima Gomjenice obavezu čuvanja ovakvog objekta”, poručila je Munjiza.

Za školu u Gomjenici iz Programa EU za oporavak od poplava obezbijeđeno je 131.000 KM, iz italijanskog Udruženja “Program Prijedor” blizu 68.000 KM, dok su opremanje i namještanje školskih prostorija finansirali UNICEF i mikrokreditna organizacija “Eki” iz Prijedora. Škola je iz vlastitih izvora i iz pomoći prikupljene u Dječijem vrtiću “Radost” Prijedor i jednoj osnovnoj školi iz Minhena obezbijedila uvođenje video nadzora.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić