Srpska pravoslavna crkva i vjernici obilježavaju Dan Svete velikomučenice Marine, u narodu poznatije kao Ognjena Marija.

Uz prisustvo brojnih vjernika, u manastiru Klisina kod Prijedora obilježena je krsna slava.

Episkop bihaćko-petrovački Atanasije, u ime Svetog Sinoda, uručio je orden Svetog despota Stefana Lazarevića uredniku emisije “Pravoslavlje” Radio-televizije Republike Srpske, Milošu Ernautu za veliki doprinos u očuvanju duhovnih i tradicionalnih vrijednosti srpskog naroda.

Kao i svake godine na Ognjenu Mariju, i ove godine veliki broj vjernika posjetio je manastir Klisina kod Prijedora.

Uredniku emisije “Pravoslavlje“ Radio-televizije Republike Srpske, Milošu Ernautu, episkop bihaćko-petrovački Atanasije, u Klisini je u ime Svetog Sinoda uručio Orden Svetog despota Stefana Lazarevića.

Ovo priznanje dodjeljuje se piscima i pjesnicima za očuvanje duhovnih i tradicionalnih vrijednosti srpskog naroda, ali i za izuzetan doprinos u humanističkim naukama.

– Ovo visoko priznanje koje sam dobio od svetog arhijerejskog Sinoda Srpske pravoslavne crkve predstavlja samo dodatni motiv i dodatni podstrek da nastavim ono što sam počeo, a to je očuvanje kulturno-istorijskog nasljeđa Srba u obje Krajine, istakao je Ernaut.

– Danas praznujemo pored Hristovog vaskrsenja i plodove njegove pobjede koje vidimo u znanju koje imaju oni koji u Hrista vjeruju. To je više znanje nego što ima običan čovjek ovog svijeta, naglasio je episkop bihaćko-petrovački Atanasije.

Ovaj Orden smatraju “svojim“ i u manastiru Klisina, koji je godinama inspiracija priloga i stručnih radova Miloša Ernauta.

– To je za našu crkvu veliko i za nas kao bratstvo manastira Klisina zato što, mi se već godinama poznajemo sa gspodinom Milošem i on je od prvog dana ovdje uz nas i uz našu eparhiju i uz naše episkope, poručio je otac Vasilije, iguman manastira Klisina.

Između ostalog, dobitnici ovog ordena su Nikita Mihalkov, Milovan Vitezović, Emir Kustrica i Ljiljana Habjanović Đurović.

RTRS