avaz-jakupovic-pcelinji otrovNa prošlonedjeljnim „Danima meda” u Prijedoru svoje proizvode izložio je i Sulejman Jakupović, pčelar iz Kozaruše, koji trenutno jedini na Balkanu proizvodi pčelinji otrov i izvozi ga u Ameriku, konkretno u Čikago za potrebe Ministarstva okoliša, turizma, lova i ribolova.

– Pčelinji otrov sakupljam na human način pomoću uređaja koji sam nabavio iz Kine. Pčele ostaju žive i bez bilo kakvih deformiteta, a otrov nakon uboda ostaje na staklu – pojašnjava Jakupović i dodaje da za gram pčelinjeg otrova, koji liječi 40 autoimunih bolesti, treba oko 90.000 pčelinjih uboda.

Prošle godine je sakupio i prodao oko kilogram otrova, a ove, zbog loše godine, pola kilograma koji ovih dana putuje put Čikaga. I po cijeni od 70 dolara po gramu.

Na „Danima meda” se 30 proizvođača iz Prijedora, Novog Grada, Bihaća, Bosanske Krupe, Dervente, Gradiške, Banje Luke.

Katastrofalna godina

Rajko Radivojac, predsjednik Udruženja pčelara „Prva pčela” iz Prijedora, rekao je da je ova pčelarska godina bila katastrofalna.

– Prošlih godina proizvodili smo između 100 i 120 tona meda, a ove samo pet. Uopće nema bagremovog meda ili ako ga ima to su simbolične količine – rekao je Radivojac.
Dnevni avaz