dah teniske proslosti (1)Prijedor se protekle subote, barem na kratko, vratio u tenisku prošlost, zahvaljujući Tenis klubu „Dr Mladen Stojanović“.

Drveni reketi, bijeli dresovi i teniske „uniforme“ od prije nekoliko desetina godina, bili su dio revijalnog turnira „Bijelih 100 godina tenisa“.

Ovim jednodnevnim turnirom u Prijedoru je obilježen cijeli jedan vijek, odnosno punih stotinu godina igranja ovog sporta u gradu na Sani.

Rezultat je bio u drugom planu a treba istaći da su učestvovali igrači iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Italije i Indije.

U muškoj konkurenciji prvo mjesto osvojili su Marin Lazanić iz Hrvatske i Igor Medić iz Prijedora dok su kod žena najbolje bile Jelena Medić i Ljiljana Boromisa iz Prijedora

Prijedorčane su sa tenisom upoznali austrougarski oficiri koji su 1914. godine donijeli prve teniske rekete i loptice i igrali na improvizovanom igralištu u tadašnjem i sadašnjem centru grada.

Sport je privukao pažnju mladića i djevojaka iz bogatijih porodica koji su ga igrali rekreativno, a omasovljavanje je uslijedilo nakon osnivanja Teniskog kluba “Prijedor” 1932. godine čiji prvi predsjednik je bio doktor Mladen Stojanović po kojem taj klub danas nosi ime.

Klub danas ima pet zemljanih terena, od kojih su četiri na otvorenom, a jedan u zatvorenoj balon hali. Broji 200 članova, a ove godine je po 41. put bio domaćin i organizator memorijalnog teniskog turnira “Doktor Mladen Stojanović” koji ima rang fjučersa.

Tekst – SRNA – Aleksandar Drakulić
Foto – Aleksandar Drakulić
dah teniske proslosti (2) dah teniske proslosti (3) dah teniske proslosti (4) dah teniske proslosti (5) dah teniske proslosti (6) dah teniske proslosti (7) dah teniske proslosti (8) dah teniske proslosti (9) dah teniske proslosti (10)