Zbog neispravne unutrašnje hidrantske mreže u prijedorskim višespratnicama, otežano je gašenje požara, poručuju vatrogasci.

Većina hidranata nije opremljena prema zakonskim propisima, a ova mreža je u vlasništvu Zajednice etažnih vlasnika, koja je dužna da je održava u ispravnom stanju.

U većini prijedorskih stambenih zgrada hidrantska mreža je u kolapsu.

Hidrantski ormari, većinom su bez crijeva i najčešće služe kao kanta za otpatke. Ova mreža u vlasništvu je Zajednice etažnih vlasnika, a njeno loše stanje prouzrokovano je neredovnim izmirivanjem računa za održavanje, ali i nebrigom stanara.

Oni odgovorni, najviše strahuju od požara.

Na području Prijedora i okolnih naselja postoji spoljna i unutrašnja hidrantska mreža.

Vatrogasci tvrde da je u gradu trenutno u funkciji 260 podzemnih i pedesetak nadzemnih hidrantskih priključaka. Zakon propisuje da je Zajednica etažnih vlasnika dužna da održava hidrantsku mrežu u zgradama.

– Zbog te neispravnosti unutrašnje hidrantske mreže samim tim je otežano gašanje i usporeno u odnosu da je to ispravno. Nadležna je zajednica u svakom slučaju. MUP vrši nadzor nad tim. Mi s naše strane svake godine obiđemo sve te hidrante, odradimo na vanjskim odmuljivanje, na unutrašnjim pregledamo opremu, sve to radimo besplatno u cilju efikasnije intervencije. Međutim, svake godine situacija je gora i gora, poručio je Radenko Petrić, zamjenik komandira TVЈ Prijedor.

Od početka godine prijedorski vatrogasci ugasili su oko tri stotine požara. Samo ovog mjeseca registrovano je tridesetak požara na otvorenom prostoru.

RTRS