Ranka Damjanović (23) iz Prijedora među malobrojnim je pripadnicama nježnijeg pola koje posjeduju vozačku dozvolu za teretne kamione teške do sedam i po tona. Ranka za „EuroBlic“ priča da je kamione zavoljela od malih nogu.

– Uvijek sam radije birala da se igram kamionima nego lutkicama kao moje sestre i drugarice, te ženske igračke su mi bile dosadne. To se nastavilo i kada sam malo odrasla, dok su ostale drugarice maštale o šminki, ja sam maštala da vozim kamion – kaže Ranka.

Ta mašta nedavno se, nakon dugogodišnjeg čekanja, pretvorila u realnost.

– Kada sam postala punoljetna prvo sam položila vozački ispit za putničko vozilo, a potom sam prošli mjesec položila i za C1, odnosno za kamione od 3,5 do 7,5 tona težine – kaže ona.

Međutim, Ranka se tu ne zaustavlja.

– Planiram naredne godine da polažem za C dozvolu, to su kamioni do 12 tona težine, i za CE dozvolu odnosno kamione sa prikolicom – priča ushićeno ona.

Ističe da joj je kamion mnogo lakše i ljepše voziti nego automobil.

– Osjećaj je prelijep kada sam za volanom kamiona, sve je prostranije, komotnije i preglednije – objašnjava mlada vozačica kamiona.

Dodaje da joj je jedina mala prepreka do volana kamiona, njena klasična ženska visina.

– Visina mi je nekada problem zbog ulaska i izlaska iz kamiona, visoka sam samo 1,69, a kabina kamiona prelazi metar visine, ali dobro se snađem – priča sa osmjehom.

Priznaje da je na nju pozitivno uticala takođe žena, njena instruktorka vožnje, Milena Bašić – Anđelić.

– Ona me je podstakla da polažem za kamion i ohrabrivala me na tom putu. Odlična je instruktorka i sada mi predlaže da i ja polažem za instruktora vožnje, i mislim da ću to i uraditi – poručuje Ranka. A da se njen život „vrti“ oko vozila dokaz je i što studira saobraćajni fakultet.

– Završna sam godina smjera Drumski saobraćaj i transport na Banjalučkom fakultetu, i to mi odlično ide, mislim da mi je i lakše pošto dosta znam o vozilima i saobraćaju – tvrdi ona.

Vjeruje da će naći posao u svojoj struci, uz koji dodatno želi da bude instruktorka vožnje.

– Smatram da je lijep posao instruktora vožnje. Mislim da su trenutno u Prijedoru samo dvije žene instruktorke tako da ne bi bilo loše da više žena rade taj posao – kaže Ranka.

Pored kamiona njena velika ljubav su i motori.

– Motore obožavam, imam položeno i za mali i veliki motor. Voljela bih sebi da kupim motor, ali mama nije oduševljena tom idejom, pa sam trenutno odustala od toga – kaže ona.

Priznaje da je jedino ne privlači da vozi autobus i kaže da nema namjeru da polaže za njega. Budući da mnogo zna o vozilima, rijetke su situacije kada zbog kvara na automobilu, mora nekoga da pozove u pomoć. Zaključuje da se i tu veoma dobro snalazi.

Porodica ponosna na Ranku

Ranka vjeruje da su za njenu ljubav prema kamionima, zaslužni i geni. Dugi niz godina njena porodica posjeduje kamion za vlastiti prevoz i skladište za opravku radnih mašina. Tu se trenutno nalazi preko 120 traktora starih i 60 godina. Ni njeni članovi porodice ne kriju oduševljenje što ona hrabro korača kroz život.

– Ranka je moj ponos i po meni je i dobila ime – priča njen otac Ranko dok je grli.

EuroBlic