U Kamičanima kod Prijedora danas je održan „Prvi poslovni skup kozaračke dijaspore“.

Skup je organizovao nedavno osnovani Biznis Centar Kozarac u saradnji sa Grupacijom „Naša Perspektiva“ i gradom Prijedorom.

Njegov osnovni cilj jeste pokušaj da se građanima iz dijaspore, naročito potencijalnim ulagačima, prikaže da se u Bosni i Hercegovini može uspješno investirati.

Osim toga, predstavljen je rad Biznis Centra Kozarac široj javnosti, investiciona ponuda grada Prijedora kao i primjeri dobre prakse već realizovanih investicija iz dijaspore na području Prijedora.

-Smatram da je krajnje vrijeme za stimulisanje naše dijaspore kako bi investirali i uspostavili poslovnu saradnju između naših domaćih kompanija i kompanija u inostrantsvu čiji su vlasnici, ili u kojima rade, članovi zajednice bh. dijaspore – rekao je Jusuf Arifagić, uspješni privrednik i predsjednik Biznis centra Kozarac.

Prisutnima se obratio i načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu grada Prijedora Rade Rosić koji je istakao da naš grad ima veliku dijasporu, da je veoma značajno njihovo uključivanje u ekonomski razvoj Prijedora te da su već prisutni primjeri dobre prakse.

-Kapacitet dijaspore je prepoznat i integralnom strategijom ekonomskog razvoja Grada koja se provodi kroz nekoliko desetina projekata sa ciljem povezivanja poslovnih partnera iz inostranstva na lokalnom nivou – rekao je Rosić.

Šef Misije USAID-a u BiH Patrik Dafi istakao je činjenicu da ova država ima dosta potencijala, i da su potrebne prave investicije kako bi se oni pokrenuli.

-Biznis centar Kozarac je dokaz jer su ga osnovali ljudi koji su već uspjeli u biznisu i oni su primjer investitora koji su se vratili u BiH i koji su naučili kako da vode posao i šta je sve potrebno da se bude uspješan – rekao je Dafi.

On je dodao da je ogroman potencijal, koji treba iskoristiti, podatak da svaki dolar koji je direktno iz stranih investicija ušao u BiH prati sedam doalra koji su došli iz dijaspore.

Skup je podržan kroz projekat „Uključivanje bh. dijaspore u ekonomski razvoj”, koji finansira USAID, te projekat „Uvrštavanje koncepta migracija i razvoja u relevantne politike, planove i aktivnosti u BiH: Dijaspora za razvoj“, koji je zajednička inicijativa Ministarstva ljudskih prava i izbjeglica, Ambasade Švicarske, Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

„Prvi poslovni skup kozaračke dijaspore“ održan je u Etno selu BK Oaza a prisustvovalo mu je preko 100 priznatih gostiju iz BiH i inostranstva, među kojima su bili i uspješni privrednici bh.porijekla koji svoje trenutno prebivalište imaju van BiH.

Tekst i foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com