„Prštalo“ je na stadionu „Mlakve“ u Novom Gradu vrelog julskog popodneva u prijateljskom odmjeravanju snaga na sve strane, kao da se igra za bodove, a pobjeda je zasluženo pripala prvoligašu Republike Srpske, koji se iskupio za poraz u prvoj provjeri od banjalučkog Željezničar Sport tima, Sloboda: Rudar-Prijedor 2:5.

Trijumf „rudara sa Sane“ najavio je već u 2.minuti omaleni, ali sve kreativniji i korisniji, Stefan Gavranović, glavom poslaši loptu iza leđa golmana Slobodana Majkić za 0:1.

U 16.minuti, pošto je izblokiran udarac Ognjena Jaćimovića, Gavranović se našao na pravo mjestu za 0:2.

Samo minut kasnije Draško Lolić je odlično uposlio Demira Jakupovića, koji se našao sam pred Majkićem i rutinski pogodio za 0:3.

Igrala se 30.minuta, pomenuti tandem Lolić-Jakupović još jednom je u istim ulogama, a poslije 0:4, činilo se da će „crveni“ doživjeti pravu katastrofu.

Mogao je potom sudija Zoran Grbić iz Prijedora da dosudi penal za goste, kada je rukama u protivničkom šesnaestercu oboren Jaćimović, ali nije.

Slijedi lijepa akcija drugoligaša, koju je završio Ljuban Antonić, postavivši u 35.minuti rezultat prvog poluvremena 1:4.

U 56.minuti Milan Šakić je bio u poziciji da poveća prednost svog tima, ali iskosa sa desne strane tuče po zemlji, no lopta pogađa suprotnu stativu.

Na suprotnoj strani, uzvratio je majstor za slobodne udarce Mirko Tica sa oko 18 metara, ali ovaj put lopta je našla mjesto gde se spajaju prečka i stativa.

Nisu se Novljani predavali, imali su u nastavku susreta više loptu u nogama, a Marko Ćulibrk je u 73.minuti sa ivice šesnaesterca precizno poslao loptu u donji desni ugao nemoćnog Nemanje Petrovića smanjivši prednost rivala na 2:4, da bi tačku na goleadu stavio Šakić u 88.minuti.

– Prije utakmice rekao sam igračima da prioritet u njoj nije rezultat. Trening nam je prethodni dan trajao sat i po vremena i akcenat je na fizičkoj pripremljenosti. Ćulibrk i Mrkić, koji bi trebali da budu nosioci, imali su tek po dva treninga. Umorni smo, Prijedorčani su djelovali svježije, jer su ranije krenuli sa pripremama. Zadovoljan sam i pored poraza, očekujem da ćemo se dobro uigrati, da će momci koji su došli biti prava pojačanja i uklopiti se. Još smo u fazi formiranja tima, a očekujem da sve bude u najboljem redu kada to bude najpotrebnije – rekao je trener Slobode Zoran Bujić.

U sastavu fudbalskog kolektiva, tradicije duge 107 godina, nastupio je David Kuridža, pristigao iz redova Rudar-Prijedora, kojeg je napustio i Amar Paunović, pošto je postao član drugoligaša FBiH, Podgrmeča iz Sanskog Mosta.

Zanimljivo, u drugom dijelu meča na suprotnim stranama terena našla su se dva rođena brata.

Za domaće je igrao Marko Kovačević, a za goste njegov mlađi brat Mile.

Sloboda će u subotu u Bihać na megdan starom sportskom prijatelju, prvoligašu FBiH Jedinstvu, dok bi Rudar-Prijedor trebao u Hrvatsku, gdje ga u Velikoj Gorici čeka drugoplasirani klub drugoligaškog ranga susjedne zemlje, Gorica.

Sloboda(NG): Rudar-Prijedor 2:5(1:4)

Novi Grad
Stadion „Mlakve“
Gledalaca: 50
Sudija: Zoran Grbić (Prijedor)
Strijelci: Antonić u 35. i Ćulibrk u 73. za Slobodu, a Gavranović u 2. i 16., Jakupović u 17.i 30. i Šakić u 88.minuti za Rudar-Prijedor.

SLOBODA:
Majkić, Popović, Ivančević, Tica, Milinković, S.Kovačević, Dupanović, Mijić, Ćulibrk, Vicković, Antonić
Igrali su još: Kondić, Mrkić, Ma.Kovačević, Kuridža, Vučen, Bajrektarević, De.Balaban, Salkić, Dodig, Da.Balaban

RUDAR-PRIJEDOR:
Ne.Petrović, Marić, No.Petrović, Pekija, Pecelj, Jandrić, Vojnović, Lolić, Jakupović, Jaćimović, Gavranović
Igrali su još: Komnenović, Živanić, Davidović, Lajić, Marinović, Mi.Kovačević, Marmat, Radaković, Rokvić, Šakić, Polovina

Tekst i foto – Nenad Đerić/Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com