Na području Prijedora registrovano je oko 20 divljih deponija. Dok nesavjesni pojedinci bacaju otpad gdje stignu, radnici Komunalnog preduzeća imaju pune ruke posla.

Problem stvara i neprijavljivanje divljih deponija zbog čega je teško utvrditi ko su počinioci i kazniti ih. Mještanin sela Božići kod Prijedora, Stojan Banović, prijavio je divlju deponiju koja je uklonjena više puta. Stojan kaže, bez obzira na veliki broj kontejnera i redovan odvoz smeća, nesavjesni građani otpad odlažu baš ovdje.

– Apelujem na građane naše mjesne zajednice i okolnih mjesnih zajednica i građane Prijedora da koriste javne kontejnere tako da ne bi dovodili u pitanje našu životnu sredinu – istakao je Stojan Banović, predsjednik mjesne zajednice Božići.

Da ovakvo ponašanje građana narušava sliku grada i životnu sredinu saglasni su i u Gradskoj upravi Prijedor. Najveći problem su, kažu, neprijavljene deponije.

Nada Đaković, stručni saradnik za zaštitu životne sredine u Gradu Prijedor, kaže da svake godine Prijedor ima akciju proljetnog uređenja u koje je uključen i odvoz kabastog otpada, tako da svi građani koji imaju takav otpad mogu ga iznijeti da bi bio odvezen.

Kazne za bacanje otpada izvan predviđenih mjesta iznose do 300 maraka. Za čišćenje ovih deponija neophodno je mnogo novca, a da bi se taj novac ulagao u bolji život građana, svakog pojedinca, trebalo bi prijaviti.

RTRS