Svjetski omladinski hor nastupiće u srijedu u Pozorištu Prijedor, a publika će imati priliku da čuje horske izvedbe izabranih remek – djela evropske, afričke i svjetske muzike.

U gradu Prijedoru kažu da, poštujući tradiciju horskog pjevanja dužu od 130 godina i 17 godina Međunarodnog festivala horova „Zlatna vila“, nastoje da se na međunarodnom planu pozicioniraju kao grad u kojem se čuva i njeguje horsko pjevanje.

– Sa tim ciljem započela je saradnja sa Evropskom horskom asocijacijom „Evropa kantat“, koja predstavlja veliku zajednicu evropskih horova, čiji će član uskoro postati i naš hor SPD „Vila“. Kao plod ove saradnje postali smo partner u organizaciji evropske turneje Svjetskog omladinskog hora – rekao je Zoran Stanić, šef odsjeka za kulturu, sport, omladinu i porodicu u Gradu Prijedoru.

Svjetski hor mladih je jedinstven međunarodni muzički pedagoško-socijalni projekat visokog umjetničkog kvaliteta, koji se sastaje jednom ili dva puta godišnje, a okuplja mlade, talentovane, polu – profesionalne pjevače uzrasta od 17 do 26 godina.

Od osnivanja, 1989. godine, hor je organizovao 35 turneja sa više od 1.000 pjevača iz 65 zemalja, a sa njima je radilo 46 svjetski poznatih dirigenata. Upravljanje horom obavlja se preko fondacije koju su osnovali Evropska horska asocijacija „Evropa kantat“, Međunarodna federacija horske muzike i Muzička omladina „International“, a sve pod okriljem Uneska.

Ovaj hor je od Uneska dobio nagradu „Umjetnici za mir“, sa obrazloženjem da je ton muzička platforma koja efikasno podržava interakciju među kulturama.

– Ovogodišnji Svjetski omladinski hor sačinjava 58 mladih pjevača iz 33 zemlje, a vodiće ih renomirani svjetski dirigenti Zoltan Pad iz Mađarske i Kena Vaki iz Kenije. Hor se sastao u Mađarskoj gdje je uvježbao koncertni repertoar, a potom 9. jula krenuo na turneju koja će obuhvatati 12 gradova: Sombor, Osijek, Pečuj, Budimpeštu, Novi Sad, Beograd, Sarajevo, Prijedor, Zagreb, Kopar, Opatiju i Ljubljanu – kaže Stanić.

Besplatan ulaz

Uz „Evropa kantat“, organizatori ovogodišnje turneje su neprofitna kompanija „Upravljanje baštinom Zsolnay“ i Centralno – istočni evropski horski centar u Pečuju.

– Grad Prijedor se sa zadovoljstvom prihvatio partnerstva u realizaciji ovog međunarodnog umjetničkog projekta te je preuzeo ulogu izvršnog organizatora i pokrovitelja koncerta u Prijedoru. Nastup je dio manifestacije „Prijedorsko kulturno ljeto”, tako da je ulaz besplatan – rekao je Zoran Stanić.

EuroBlic