Načelnik Policijske uprave Prijedor Dalibor Ivanić održao je danas redovnu konferenciju za novinare na kojoj su prezentovani rezultati rada ove Uprave za prvih šest mjeseci tekuće godine, te je stanje bezbjednosti ocijenjeno kao stabilno i dobro.

Za prvih šest mjeseci ove godine evidentirano je ukupno 471 krivično djelo (za 9,6% manje). Rasvjetljenost krivičnih djela po nepoznatom počiniocu iznosi 71,2%, dok ukupna rasvijetljenost krivičnih djela iznosi 86,5%. U zadnje dvije godine evidentan je porast procenta rasvjetljenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu (2016-68,1%, a 2015-64,4%).

Iz oblasti ošteg kriminaliteta broj evidentiranih krivičnih djela za prvih šest mjeseci iznosi 380, što je za 58 krivičnih djela ili 13,2% manje u odnosu na prvo polugodište prošle godine.

Što se tiče krivičnih djela protiv života i tijela, u ovoj godini evidentirano je ukupno 37 krivičnih djela.

Kada su u pitanju krivična djela protiv imovine, evidentirano je ukupno 216 krivičnih djela. Krivičnih djela krađe i teške krađe evidentirano je 165 (230) ili 28,3% manje. Oblast imovinskih krivičnih djela bilježi pozitivan trend smanjenja broja evidentiranih krivičnih djela i visok procenat rasvjetljenosti po nepoznatom izvršiocu, 69%.

U toku ove godine evidentirano je jedno krivično djelo razbojništva (5), koje je rasvijetljeno, a rasvijetljena su i tri razbojništva počinjena u prethodnom periodu, od čega su dva rasvijetljena od strane Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS.

Kada su u pitanju krivična djela gdje su predmeti izvršenja vozila, za prvih šest mjeseci ove godine otuđeno je 7 vozila(9). Rasvijetljeno je i pronađeno 6 vozila, od čega 2 otuđena u prethodnom periodu.

Od rasvjetljenih krivičnih djela čiji su predmeti vozila, bitno je napomenuti da je pronađeno vozilo marke „Mercedes“koje se nalazilo na INTERPOL potjernici, vrijednosti 130.000 Eura, dok je u junu mjesecu u Prijedoru pronađeno vozilo marke „Audi“vrijednosti oko 30.000 KM koje je lažno prijavljeno da je otuđeno u cilju osiguraničke prevare u Austriji.

Načelnik Ivanić istakao je da je Policijska uprava Prijedor ostvarila dobre rezultate kada je u pitanju akcija „Plantaža“, u kojoj je, između ostalog, pronađeno i oduzeto 24kg marihuane.

Iz oblasti privrednog kriminaliteta evidentirano je 49 krivičnih djela, kojima je pričinjena materijalna šteta u iznosu od 747.000 KM.

Akcija „Uplatnica“rezultirala je podnošenjem 7 izvještaja protiv 10 lica, a krivična djelarasvjetljena u okviru ove akcije odnose se na falsifikovanje uplatnica za uplatu naknada prilikom registracije motornih vozila, kao i na falsifikovanje kupoprodajnih ugovora i punomoći u postupku odjave i registracije vozila.

Dosadašnjim aktivnostima akcije „Tabacco“pronađeno i oduzeto ukupno 555,8 kg rezanog duvana i 4.987 kutijarazličitih vrsta cigareta, bez akciznih markica.

Iz oblasti javnog reda i mira evidentirana su ukupno 274 prekršaja, što je za 28 prekršaja odnosno 9,3% manje u odnosu na isti period prethodne godine. Evidentan je pad broja prekršaja u zadnje dvije godine za 76 odnosno 21,7%. Narušavanja javnog reda i mira u većem obimu nije bilo.

Policijski službenici ove Uprave kontinuirano sprovode preventivne aktivnosti u cilju sprečavanja incidenata motivisanih mržnjom, a u pogledu turističke sezone i dolaska većeg broja građana iz inostranstva, sprovode se planske aktivnosti prevencije i represije prosjačenja. U tom pogledu na području Policijske uprave Prijedor od 19. juna sprovodi se akcija usmjerena na sprečavanje svih pojavnih oblika prosjačenja.

Kada je u pitanju bezbjednost saobraćaja u prvih šest mjeseci evidentirano je 13.503 prekršaja, dok je broj saobraćajnih nezgoda u posmatranom periodu 374 (380).

Evidentirane su 3 saobraćajne nezgode sa smrtno stradalim licima u kojima su poginula tri lica (u uporednom periodu 3 nezgode sa 6 smrtno stradalih lica).

Tokom proteklog perioda Policijska uprava Prijedor je u kontinuitetu realizovala akcije kontrole učesnika u saobraćaju sa akcentom na kontrolu brzine kretanja vozila i utvrđivanja alkoholisanosti vozača, kao i kontrolu motocikla, lakih motocikla i bicikla.

Policijska uprava Prijedor učestvuje u akciji Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske pod nazivom „Vozite oprezno-ljetujte bezbrižno“ u okviru koje sprovodi pojačanu kontrolu učesnika u saobraćaju u cilju smanjenja broja saobraćajnih nezgoda i obezbjeđenja bezbjednih uslova za vožnju u vrijeme godišnjih odmora. Tim povodom načelnik Dalibor Ivanić apelovao je na građane da poštuju saobraćajne propise za bezbjednu vožnju i da budu krajnje tolerantni prema učesnicima u saobraćaju, s obzirom da je u toku turistička sezona i da je povećan broj kako vozila tako i pješaka kao učesnika saobraćaja. Vozačima se preporučuje da, prije polaska na put, provjere tehničku ispravnost vozila, ne konzumiraju alkohol pred put i za vrijeme vožnje, kao i da ne voze umorni i bolesni.

S obzirom da je počela turistička sezona i sezona godišnjih odmora, u cilju zaštitite lične imovine, načelnik Dalibor Ivanić apelovao je na građane da prilikom odlaska iz svojih stanova i kuća na duži vremenski period, o tome obavjeste komšije ili prijatelje, da zaduže osobe od povjerenja da obilaze njihove stambene objekte u vrijeme njihovog odsustva, da novac, nakit i druge vrijednosti ne ostavljaju u objektima kuća ili stanova, kao i da ključeve ne ostavljaju na mjestima na kojima ih građani obično ostavljaju a koja su lako dostupna izvršiocima krivičnih djela.

PU Prijedor