U ljetnom periodu sezonski poslovi su među najtraženijima.

Najviše sezonske radne snage na području Prijedorske regije traži se u oblasti građevinarstva i poljoprivrede.

Ljetna sezona, velika je šansa sezonskim radnicima za zaradu.

Zbog posla spremni su otići u druge gradove i inostranstvo, a o svemu odlučuje visina dnevnice.

Sreću da dobije sezonski posao u rodnom gradu imao je tridesetogodišnji Prijedorčanin Dubravko Čulić, koji je tokom ljeta angažovan kao vozač teretnog kamiona i po potrebi upravlja građevinskim mašinama.

Najviše mu znače redovna primanja.

– Imamo sve moguće uslove za obavljanje rada koji vršimo i redovna mjesečna primanja što su jako bitna u današnje vrijeme i sve ovo što nam je potrebno za rad – istakao je sezonski radnik Dubravko Čulić.

Kada se poveća obim, posla, ukaže se i potreba za dodatnom radnom snagom.

Angažman sezonskih radnika u preduzećima zavisi od obima posla.

-Ove godine smo dobili kako vidite ovaj posao na otkrivanju jalovine i tu nam je bilo potrebno da povučemo 30, 40 sezonskih radnika. Momentalno smo povukli 31 radnika i imamo još nekih desetak radnika koje trebamo povući u narednom periodu. Moji radnici su dobro plaćeni, na vrijeme obaveze izmirene, plate podijeljene, hrana je na vrijeme, HTZ oprema, zaštita na radu sto posto se praktikuje – naglasio je vlasnik građevinskog preduzeća Goran Marijanović.

Na prijedorskom Birou ističu, među sezonskim najdeficitarnija je građevinska struka.

– To je uglavnom građevina i niskogradnja i visokogradnja i velika i velika i bogata infrastruktura poslova. To su uvijek i u kontinuitetu i trajno, tesari, zidari, armirači, moleri, farbari, zatim certificirani zavarivači – naveo je rukovodilac Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Filijala Prijedor Zdravko Suvajac.

Tokom ljetnog perioda, berači i ugostitelji takođe su među najpopularnijim sezonskim poslovima.

RTRS