U posljednjih pet godina, u Prijedoru je znatno povećan broj automobila. U 2016. godini registrovano je 38 hiljada vozila što je za 32 posto više nego u 2012. godini.

Od parking-mjesta, na godišnjem nivou, u budžet se inkasira 350 hiljada maraka.

Prijedorčanin Ejub Glamočanin, vozač je 40 godina. Da bi izbjegao gužve u saobraćaju, i potragu za parking mjestom, kaže, često auto ostavi kod kuće i na put do posla uputi se pješke.

– Mora se puno tražiti parking mjesto i mislim da je to jedan problem ovog grada – dodaje Glamočanin.

Nova parking mjesta nisu neophodna, kažu u Gradskoj upravi. U sezoni godišnjih odmora, gužve su još veće, ali parking više može se naći u drugoj zoni centra grada.

– Na parkiralištu u ulici majora Milana Tepića, na parkiralištu kod stadiona, na parkiralištu kod socijalnog, znači na tim parkiralištima koja su malo dalje od centra grada – izjavio je šef odsjeka za saobraćaj i parkinge Gradske uprave Prijedor Aleksandar Јeftić.

– Stanje putne mreže je ista i znate u kakvom je stanju, a statistički pokazatelj pokazuju da je stanje u oblasti bezbjednosti saobraćaja dosta dobro – smatra načelnik Policijske uprave Prijedor Dalibor Ivanić.

Prema nezvaničnim podacima, u Prijedoru je oko 2 hiljade dostupnih parking mjesta, dok je u naplati oko 570 parking mjesta. U prvoj polovini 2017. godine od naplate parkinga u budžet grada inkasirano je 174 hiljade maraka.

RTRS