Na suđenju za zločine počinjene u Prijedoru, svjedokinja Tužilaštva BiH je ispričala da su joj sinovi Ismet i Izet Bačić ubijeni 23. jula 1992. godine u selu Zecovi.

Fehima Bačić, koja je sa svjedočenjem počela krajem aprila ove godine, kazala je da je 23. jula 1992. došlo oko 20 “komšija” do njene kuće u Zecovima, te da su među njima bili Rade i Uroš Grujčić te Željko i Radovan Grbić.

“Stavili su mi nož pod vrat, gasili mi od ruke cigarete. Evo gdje su meso načeli nožem. Čupali mi kosu”, prisjetila se svjedokinja.

Na upit ko je gasio cigarate na njenoj ruci, Bačić je odgovorila da su to uradili Rade Grujčić i njegov brat Uroš. U unakrsnom ispitivanju svjedokinja je ipak rekla da ne zna ime vojnika koji joj je “pritiskao cigaru”.

Svjedokinja je dodala da se potom njen sin Ismet vratio iz šume i iznio rakiju četvorici muškaraca za koje je kazao da su mu drugovi.

“Oni su njih fino uzeli: ‘Hajmo malo kroz selo.’ Tamo ih je čekao Radovan Radomir Stojnić.”, izjavila je Bačić, dodavši da joj je sin odveden te da joj je zatim jedna žena došla i rekla da “taj Stojnić tuče” njenog sina.

Bačić je naglasila da je krenula tražiti sinove i zeta, te da je pronašla Ismetovo tijelo. Dodala je da je njenom sinu ruku “prebio“ Radomir Stojnić, kao i da ga je udario čekićem u glavu, a da ga je iz automata ubio Stojnićev sin Zoran.

Na današnjem ročištu Bačić je kazala da Radomir Stojnić Grom tog dana nije bio u grupi pred njenom kućom, ali da je bio na putu. Odbrana je istakla da u izjavama iz 2009. i 2014. godine Bačić nije spominjala Stojnića, na šta je ona ustvrdila da jeste.

Odbrani Zorana Stojnića svjedokinja je rekla da nije vidjela da je optuženi ubio njenog sina Ismeta, dodavši da se sam Stojnić “hvalio da je ubio Šonju”. I ova Odbrana je konstatovala da u ranijim zapisnicima svjedokinja nije spominjala njihovog klijenta.

Zoranu Stojniću se, prema optužnici, na teret stavlja udaranje, vrijeđanje i ubistvo Ismeta Bačića Šonje.

Za ubistva, mučenja, seksualno nasilje, uništavanje i oduzimanje imovine stanovnika sela Zecovi u julu 1992. godine, optuženi su Dušan Milunić, Radomir Stojnić, Radovan Četić, Duško Zorić, Zoran Stojnić, Željko Grbić, Ilija Zorić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Ljubiša Četić, Rade i Uroš Grujčić, Zdravko Antonić i Rajko Gnjatović.

Prema optužnici, Milunić je bio komandir Rasavačke čete Šestog bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Radomir Stojnić komandir Rezervne stanice milicije Rasavci, a Radovan Četić predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i Kriznog štaba za selo Rasavci. Ostali su bili pripadnici Rasavačke čete, milicije te drugih formacija.

Bačić je svjedočenje putem videolinka iz Njemačke počela u aprilu, kada je navela i da su njen drugi sin Izet, kao i zet, te još šest komšija ubijeni na stadionu kod škole. Prema njenom svjedočenju, sinove, zeta i komšije zamotala je u ćebad, a ukopalo ih je nekoliko žena.

“Ja imam pet sinova u zemlji”, kazala je danas svjedokinja Bačić.

Suđenje će se nastaviti 25. augusta.

BIRN