Služenjem Svete liturgije u hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Ljubiji juče je proslavljen Petrovdan, jedan od najvećih hrišćanskih praznika.

Liturgijsko slavlje predvodio je paroh ljubijski Dario Petoš sa sveštenstvom.

On je brojnim okupljenim vjernicima rekao da su oni jedini ukras ovog hrama koji proslavlja i svoj jubilej, 80 godina od osnivanja.

-Nemojte dozvoliti da sveštenik ovde služi sam. Budite jedinstveni i gradimo mir u sebi – naglasio je paroh koji se na kraju zahvalio svima koji su došli i pomogli da obilježavanje Petrovdana u Ljubiji ponovo zaživi.

On se između ostalog u svom govoru zahvalio i Gradskoj upravi Prijedora, mjesnoj zajednici Ljubija, predstavnicima SDS-a na čelu sa Dušanom Berićem, kumu slave Drašku Grbiću i mnogim drugima.

Predsjednik Savjeta MZ Ljubija Goran Praštalo rekao nam je da svetkovanje Petrovdana u Ljubiji polako staje na prave noge.

-Presrećan sam što se obilježavanje Petrovdana vraća kao nekad. Punom snagom i punim plućima slavimo ovaj jubilej jer je od značaja za čitavu zajednicu i ovu ljubijsku regiju – istakao je Praštalo koji se zahvalio okupljenima koji su došli na proslavu a posebnu zahvalnost uputio je Gradu, Boračkoj organizaciji i poslaniku u NSRS Dušanu Beriću.

Svetkovanje Petrovdana u Ljubiji upotpunio je i nastup KUD-a Kozara, ojkačkih grupa te mnogih drugih učesnika.

Obilježavanju Petrovdana prisustvovale su i članice udruženja žena „Rudarka“ iz Ljubije koje su nam rekle da je ovo prilika da se pokaže da smo svi mi ljudi bez obzira ko je i kakve vjere bio.

Tradicionalni turnir u malom fudbalu ove godine na sportske terene u Ljubiji privukao je 6 ekipa a titula pobjednika pripala je Donjoj Ljubiji.

-Naredne godine dva dana ima da organizujemo turnir uprkos opnima koji ga bojkotuju – poručio je na kraju Goran Praštalo, predsjednik Savjeta MZ Ljubija.

Svaka proslava mora biti „začinjena“ pjesmom.

Ovoga puta, za to su se pobrinuli prijedorski Krajišnici Milan i Dejan koji su zabavljali sve goste sa svojim bogatim repertoarom.

Tekst i foto – Mladen Karan – www.prijedordanas.com