U Republici Srpskoj od hemoragične groznice s bubrežnim sindromom, poznate i kao mišja groznica, oboljelo je 27 osoba, a na području tri opštine prijavljena je epidemija, javlja Anadolu Agency (AA).

Epidemija je proglašena u opštini Gradiška s 12 oboljelih, Kozarskoj Dubici s pet oboljelih i Kostajnici sa sedam oboljelih, a osim toga zabilježeni su u sporadični slučajevi – po jedan u Banjaluci, Kotor Varoši i Prijedoru.

“Situacija je u suštini pod kontrolom, ali trebamo znati da je mišja groznica prirodno žarišna infekcija, bolest koja se prenosi s miševa i pacova na čovjeka. U ovom periodu, od kraja aprila do sada je došlo do aktiviranja poznatih i nepoznatih žarišta, a tome je doprinjelo toplo vrijeme, pa je u ovoj godini došlo do enormnog povećanja populacije glodara. Dešava se to povremeno u cikličnim intervalima, pa je do infekcija došlo kod osoba koje se bave poljoprivredom ili im je poljoprivreda dodatna djelatnost u potkozarskim selima i selima u podnožju Prosare”, rekao je Radovan Bratić, specijalista epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS.

Nedavno je u Hrvatskoj zabilježen slučaj smrtnog ishoda oboljenja, a zabilježeni slučajevi bolesti u RS bili su laki do srednje teški, odnosno nije bilo teških slučajeva.

Svi oboljeli su se oporavili osim dva pacijenta koji su i dalje na liječenju.

“Najvažnije je da se svi po pojavi prvog simptoma – povišene temperature odmah jave ljekaru, jer se tada lako mogu izliječiti”, kazao je Bratić.

Bolest izaziva virus, inkubacija traje od 9 do 45 dana, a obično je to 15 do 20 dana.

“Onda se počnu javljati simpromi i znaci bolesti. Najčešće je to visoka temperatura u prvoj fazi koja traje tri do sedam dana, a slijede bolovi u krstima, mišićima zglobovima i mogu se pojaviti smetnje sa vidom i krvarenja”, rekao je Bratić.

Objasnio je da u drugoj fazi dolazi do pada krvnog pritiska, u trećoj do smanjenja mokrenja, a u četvrtoj do povećanja mokrenja.

“U petoj fazi, kod najtežih slučajeva dolazi do bubrežnih tegoba i u najtežim slučajevima do akutnog zatajenja bubrega, potrebna je hemodijaliza i može doći do smrtnog ishoda”, kaže on.

Istakao je da je “važnije spriječiti nego liječiti” obzirom da je u pitanju virus za koji nema specifičnog lijeka, nego se mogu davati lijekovi koji djeluju na pojedine simptome bolesti.

Zbog toga je prema njegovim riječima potrebno izbjegavati boravak na terenima i objektima u kojima je povećana brojnost mišolikih glodara, spriječiti direktan kontakt s glodarima i obezbjediti adekvatnu zaštitu životnih namirnica.

Bolest se prenosi izlučevinama mišolikih glodara i to putem infektivne prašine pa je prilikom čišćenja potrebno nositi masku, putem hrane i vode koje se moraju zaštititi od izlučevina glodara, te prilikom boravka u šumanja i njivama, kada ako čovjek legne na tlo mora da opere ne samo ruke nego i odjeću.

Zbog pojave epidemije u Gradišci i Kostajnici izvršena je vanredna deratizacija, dok ovaj proces i dalje traje u Kozarskoj Dubici.

Anadolija
Foto – ilustracija