turnir bijelih 100 godina (1)Revijalnim turnirom “Bijelih 100 godina tenisa” u Prijedoru je juče obilježeno sto godina igranja ovog sporta u gradu na Sani.

Učestvovalo je 56 takmičara iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije i Italije, a među takmičarima bio je i jedan Indijac – Murari Mukardži, bivši generalni direktor “ArselorMitala” Prijedor koji danas radi za istu kompaniju u Kazahstanu.

U neobičnom turniru parovi su bili obučeni u retro stilu u igrali su drvenim reketovima. Najdosljedniji među teniserima bili su obučeni u duge bijele pantalone i bijele košulje sa obaveznim leptir mašnama, a teniserke u duge ili poluduge bijele suknje i bijele šešire.

Pomoćnik ministra za sport u Vladi Republike Srpske Goran Raca rekao je da je poznato da je tenis sport u ekspanziji u cijelome svijetu, da je dijeli mjesto broj jedan s fudbalom i još nekim sportovima i da je time važniji jubilej koji je obiljžen u Prijedoru.

“Organizatoru ove manifestacije, Tenis klubu `Doktor Mladen Stojanović` čestitam jubilej, želim svu sreću u budućem radu i očekujem da i ubuduće imaju podršku Ministarstva za porodicu, omladinu i sport Republike Srpske kakvu su i do sada imali”, poručio je Raca.

On je podsjetio da je zahvaljujući rezultatima Novaka Đokovića tenis postao vrlo popularan na ovim prostorima i da treba dati do znanja da se ovaj sport u Prijedoru igra čitav jedan vijek, a da sam klub domaćin postoji pune 82 godine.

“Zato je ovaj jubilej bitan i za sam klub i za grad Prijedor i za resorno ministarstvo. Zahvaljujući radu Teniskog saveza Republike Srpske i ovakvih klubova u Republici Srpskoj se i organizuje mnošto međunarodnih teniskih turnira, ITF-a, fjučersa i čelendžera”, kazao je Raca.

turnir bijelih 100 godina (2)U muškoj konkurenciji prvo mjesto osvojili su Marin Lazanić iz Hrvatske i Igor Medić iz Prijedora, drugo Leonard Samardžija iz Prijedora i Zoran Marković iz Slovenije, dok su treće podijelili Goran Medić i Siniša Drljača i Mladen Zdjelar i Sandro Lazanić.

U ženskoj konkurenciji prvo mjesto su osvojile Jelena Medić i Ljiljana Boromisa iz Prijedora, drugo Dijana Pavčnik iz Slovenije i Svetlana Nišić iz Beograda, a treće su podijelile Venera Jandrić i Jelena Đukanović iz Prijedora i Ana Vokić i Mojca Blum iz Slovenije.

Vrhovni sudija turnira Nenad Jandrić rekao je da je nagradu za najbolje obučenu teniserku osvojila Dijana Pavčnik iz Izole, a za najbolje obučenog tenisera Mišo Rodić iz Prijedora.

Turnir je jutros otvorio gradonačelnik Prijedora Marko Pavić koji je udario prvi reket i prebacio nekoliko loptica sa najboljim teniserom Teniskog kluba “Doktor Mladen Stojanović” Aleksom Milojicom.

Prijedorčane su sa tenisom upoznali austrougarski oficiri koji su 1914. godine donijeli prve teniske rekete i loptice i igrali na improvizovanom igralištu u tadašnjem i sadašnjem centru grada.

Sport je privukao pažnju mladića i djevojaka iz bogatijih porodica koji su ga igrali rekreativno, a omasovljavanje je uslijedilo nakon osnivanja Teniskog kluba “Prijedor” 1932. godine čiji prvi predsjednik je bio doktor Mladen Stojanović po kojem taj klub danas nosi ime.

Klub danas ima pet zemljanih terena, od kojih su četiri na otvorenom, a jedan u zatvorenoj balon hali. Broji 200 članova, a ove godine je po 41. put bio domaćin i organizator memorijalnog teniskog turnira “Doktor Mladen Stojanović” koji ima rang fjučersa.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić