srna-izlozba kolonija sreten stojanovic (1)Izložba radova nastalih na ovogodišnjoj, desetoj likovnoj koloniji “Sreten Stojanović” u Prijedoru otvorena je sinoć u Muzeju Kozare u okviru 42. Književnih susreta na Kozari.

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Prijedora Ljiljana Babić rekla je da grad Prijedor ima više prestižnih međunarodnih manifestacija u oblasti kulture, a da je večerašnja izložba spoj dviju među njima – likovne kolonije i književnih susreta.

“Nama građanima Prijedora sa ovih manifestacija ostaje pregršt prelijepih stihova, posjeta najvećih živućih pisaca i likovnih stvaralaca, te veliki broj umjetničkih djela ovdje u fundusu Muzeja Kozare”, kazala je Babić otvarajući izložbu.

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić rekao je da i poput svih ranijih kolonija i deseta jubilarna nosi različitost koja je neizbježna kada je u pitanju deset autora sa različitih prostora, različitih generacija i različitih u likovnom izrazu i likovnoj poetici.

“Tako ovdje vidimo akvarel s potpuno studioznim pristupom, bistrih i jasnih odnosa, kao i i akvarel spontane doze, ali i ekspresivne radove u kojima je racionalno potisnuto na uštrb emocije”, kazao je Radonjić.

srna-izlozba kolonija sreten stojanovic (4)On je naveo da sva ta raznolikost ima jednu zajedničku osobinu i da je to kvalitet radova, a da taj kvalitet čini i koloniju i ovu izložbu jako važnima za naš grad budući da radovi i ostaju gradu.

“Za razliku od nekih navodnih umjetnosti današnjice, gdje se možete uhvatiti da vam se sviđa na prvu, kod slikarstva to nije uvijek slučaj. Vi morate da sarađujete sa slikom, da joj se približite i da date neku energiju da bi vam energija bila uzvraćena”, poručio je Radonjić.

Selektor ovogodišnje kolonije Milenko Radivojac rekao je da se lani kao selektor odlučio za akvarel i keramoskulpture, a da je ove godine kolonija bila slikarska.

“Od deset učesnika, četiri se vežu za ovaj kraj, ali su ga napustila prije više decenija. Tako Dragan Dragić živi i stvara u Francuskoj, Mladen Karan u Italiji, Zoran Sovilj u Srbiji, a Ivo Dejanović u Švajcarskoj”, dodao je Radivojac.

Na otvaranju izložbe stihove je govorio Dobrica Erić, a u muzičkom dijelu nastupio je Bora Dugić.

Deseta likovna kolonija trajala je od 4. do 11. avgusta ove godine, a, osim četvorice rodom iz Potkozarja, okupila je slikare Silvu Vujović, Branu Markovića, Predraga Todorovića i Milutina Kopanju iz Beograda, Maju Verzoti iz Novog Sada i Nebojšu Jocića iz Banatskog Novog Sela.

Književni susreti, nakon akademije u Prijedoru i poetskog časa na Kozari, nastavljeni su druženjem s ovogodišnjim lauretom “Književnog vijenca Kozare” Ljubivojem Ršumovićem u Pozorištu Prijedor, a završavaju se danas nastupom pjesnika zavičajnog kruga.

SRNA
srna-izlozba kolonija sreten stojanovic (2) srna-izlozba kolonija sreten stojanovic (3)