slijepa ulica (4)Stanari prijedorske ulice Vladimira Rolovića, koja se nalazi u neposrednoj blizini Osnovne škole „Branko Ćopić“ u našem gradu, od početka nove školske godine susreću se sa problemom.

Njihova, inače slijepa ulica, odjednom je postala prometna, naročito u vrijeme početka školskih smjena.

Kako kaže Mirjana Banjac, stanovnica ove ulice, od prošle, 2013. godine, slijepa ulica Vladimira Rolovića je „prosječena“. Uklonjeni su temelji na kojima je bila ograda i napravljen je novi ulaz za OŠ „Branko Ćopić“.

-Do tog momenta mali prolaz koji je postojao koristila su samo školska djeca i to nije bio nikakav problem. Međutim, odjednom su novi ulaz počeli koristiti i nastavnici kako bi svojim automobilima ulazili u krug škole ali i kamioni koji su dovozili ogrev za školu. Nakon što je jedan od kamiona na mjestu novog ulaza „provalio“ zemlju, mi smo reagovali. Žalili smo se gradskim vlastima pa je ulaz tada zatvoren kapijom – kaže Mirjana Banjac.

Ona dodaje da je od starta nove školske godine sve počelo ispočetka jer je kapija otvorena za saobraćaj.

slijepa ulica (2)-Sada je naša mirna, slijepa ulica postala prometna naročito u vrijeme kada počinju i završavaju se smjene u školi. Ne samo da mi na kraju ulice imamo problema, nego se i naše komšije sa početka ulice žale na pojačan saobraćaj. Kada roditelji dovoze svoju djecu parkiraju ispred naših kapija i ulaza pa ne možemo izići iz dvorišta – govori Mirjana i dodaje da je osnovni i jedini zahtjev stanara ulice prema nadležnim službama, da se ograda vrati u prvobitno stanje, odnosno da se zatvori ulaz za automobile.

-Komšija i ja smo išli do škole da pokušamo riješiti ovaj naš problem, međutim oni nisu imali razumijevanja za naš zahtjev. Direktorica škole nam je čak odgovorila „ko nam je kriv što smo tu napravili kuće“, tako da nismo s njima uspjeli pronaći nikakav kompromis. Nedavno smo se obratili Gradskoj upravi, komunalnoj policiji i nadležnim inspekcijama od kojih očekujemo odgovor – kaže Mirjana Banjac.

Sa svojom sugrađankom se slaže i Ljiljana Stojanović koja je rođena, odrasla i dugo živjela u ovoj ulici, a sada često dolazi u roditeljsku kuću.

-Ova ulica se po svim planovima vodi kao pristupna slijepa ulica. To znači da se njome prije svega koriste građani i vlasnici kuća u toj ulici za pristup svojim domaćinstvima. Otvaranjem ove ulice i postavljanjem ove kapije, ulica je postala prometna, možemo reći da se vrši „kružni tok“ saobraćaja u školskom dvorištu, uprkos navodima direktorice da su djeca bezbjedna. Glavna kapija škole je zatvorena, ali zato većina onih koji dovoze i ostavljaju svoju djecu u školu, koji vrše sportske aktivnosti u školskoj sali, profesori i nastavnici koji dolaze na posao, prolae kroz našu ulicu – tvrdi Stojanovićeva.

slijepa ulica (1)Ona kaže da se svi stanari ove ulice bune zato što je u svim kartama opštine ovo pristupna slijepa ulica.

-Ulicu su napravili njeni građani izdvajajući svoja sredstva, plaćajući sami da bi je asfaltirali, sva infrastruktura prolazi ispod ovog asfalta. Prošle godine je ovuda prošao kamion sa više tona drva i uglja, na samom prelazu u školsko dvorište čak je pukla toplovodna mreža od tereta, a čak mislimo da tu i danas curi ili nisu dobro popravili jer nam je grijanje lošije. Iz tog razloga kao i zbog bezbjednosti nas i naše djece, građani traže da se ograda na kraju ulice vrati u prvobitni položaj, odnosno da se stavi stabilna ograda i da ovdje nema saobraćaja – rekla je Ljiljana Stojanović.

Muharem Selman je stanar ulice Vladimira Rolovića od 1962. godine kada je napravio kuću.
-Kada je početkom 80-tih godina prošlog vijeka ova škola napravljena na kraju naše ulice je postavljena ograda. Pošto je moja kuća odmah iza školskog igrališta imao sam uvijek manjih ili većih problema sa djecom, ali ona se mogu razumjeti, ali nastavnici baš i ne mogu. Na kraju sam morao podići zid i na njega postaviti ogradu od nekoliko metara visine kako bih zaštitio kuću i dvorište – kaže Selman i dodaje da je pored svega, razvaljena posrojeća školska ograda, „provaljena“ je cesta da bi ovih dana odjednom postavljena tabla sa natpisom da je to ulaz i parking za nastavnike škole.

slijepa ulica (3)-Mi se s tim ne slažemo i hoćemo da se sve vrati u prvobitni položaj, da ovdje nema nikakvog prolaza za automobile jer je i ranije tako bilo. Ulica je malena, uska, dva auta se ne mogu mimoići da neko ne ode u travu, blato – kazao je Muharem Selman.

Kakav je stav gradskih vlasti o ovom problemu pitali smo Ljiljanu Babić, načelnicu Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Prijedora

-Kao načelnica Odjeljenja za društvene djelatnosti o ovom problemu sam saznala od direktorice škole „Branko Ćopić“, gospođe Munjize, i pokušala sam da vidim sa Odjeljenjem za stambeno-komunalne poslove o čemu se radi. Ono što je stav Gradske uprave je da sve gradske škole u potpunosti obezbjede sve učenike koji ih pohađaju – rekla je Babićeva i dodala da je većina prijedorskih gradskih škola na prometnicama koje su frekventne i onda tu dolazi do određenih problema.

-Takođe, moram reći da grad Prijedor nije nikada svoje građane oštetio i ono što ćemo mi u narednom periodu preduzeti, a to je u nadležnosti Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove i inspektora za saobraćaj, da se sagledaju problemi sa obje strane, i škole i građana iz ove slijepe ulice, i da se pronađe najbolje rješenje. Nadam se da će to biti rješenje na obostrano zadovoljstvo, na zadovoljstvo učenika i nastavnika škole o bezbjednosti i o korištenju i dvorišta i pristupnih ulica, i naravno na zadovoljstvo građana koji tu imaju svoje stambene objekte i koji žele da zaštite, ne samo mir, nego i svoju bezbjednost u tom dijelu grada – rekla je Babićeva

Uprkos želji da čujemo priču i sa „druge strane“, odnosno stavove direktorice OŠ „Branko Ćopić“ Prijedor, u tome nismo uspjeli jer gospođa Munjiza nije željela dati izjavu.

Stanari ulice Vladimira Rolovića su nam potvrdili da imaju potpise i saglasnost svih mještana ove ulice koji svi redom žele vraćanje u prvobitno stanje njihove slijepe ulice.

Takođe, mještani ove ulice su nam potvrdili da imaju određene informacije od pojedinih roditelja, da članovi saobraćajne sekcije OŠ „Branko Ćopić“ koji regulišu saobraćaj na glavnom školskom ulazu, sve roditelje koji automobilima dovoze svoju djecu u školu, usmjeravaju na ovaj sporedni ulaz čime se pjačava saobraćaj u slijepoj ulici.

Posljednje informacije o problemima stanara ulice Vladimira Rolović govore da su se ovih dana na licu mjesta pojavili i saobraćajni i komunalni inspektori.

Tekst i foto – Aleksandar Drakulić
Foto – Stanari ulice Vladimira Rolovića
slijepa ulica (5) slijepa ulica (6)