Liturgijskim slavljem u hramu Svetog Jovana Krstitelja i polaganjem vijenaca na spomen obilježje borcima palim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu kao i borcima i civilima Narodnooslobodilačkog rata, danas je obilježen Ivanjdan, slava Miske Glave.

Vijence na spomen obilježje položio je i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković koji je poručio da ova lokalna zajednica pomaže u granicama svojih mogućnosti i Misku Glavu.

-Iako je ovdje sada mnogo manje stanovnika nego prije nama je svaki dio grada bitan i mi u saradnji sa Savjetom Mjesne zajednice Miska Glava radimo sve ono što oni procijene da je potrebno – istakao je Đaković.

Predsjednik Savjeta MZ Miska Glava Milenko Bilbija rekao je da je Ivanjdan zbor i slava sela koja se održava decenijama i koja će se kako kaže, ako Bog da održavati još dugo godina.

Bilbija je još rekao da je selo, na žalost, ima sve manji broj stanovnika, ali to na tradiciju neće uticati.

Vijence su pored predstavnika Gradske i Mjesne boračke organizacije položili i predstavnici mjesne zajednice kao i delegacije političkih stranaka i porodica poginulih boraca.

Nakon odavanja počasti i polaganja vijenaca, uslijedio je svečani ručak u sali obnovljenog društvenog doma.

Ovaj dan, 7.juli je datum kada Miska Glava živi „punim plućima“.

Narod pristiže iz svih krajeva , a to je dokaz da ovo selo vrijedi.

Kao što inače biva, svaki zbor uljepšan je pjesmom i to ne onom običnom, već pravom krajiškom.

Sabor održan u ovom selu će se dugo pamtiti i prepričavati, a njega su činile krajiške zvijezde poput grupe Srce Krajine, Majkana, Bože i Repe, popularnog Bore Majstorovića, te mnogih drugih.

Tekst i foto – Mladen Karan – www.prijedordanas.com