Protekle nedjelje, 2.jula, upriličeno je svečano otvaranje Centra za bolje društvo Ljubija koji je uspostavljen u okviru projekta „Poštujmo žene iz ruralnih područja“ kojeg finansira Europska unija, a provodi ga Caritas biskupije Banja Luka u saradnji s Caritasom Austrije.

Prisutne je pozdravio dr. Miljenko Aničić, direktor Caritasa biskupije Banja Luka, naglasivši da su vrata Centra otvorena svima i da je ovaj događaj manifest zajedništvu i saradnji različitih nacionalnih, religijskih i etničkih pripadnosti s jednim ciljem: da omogućimo ženama iz ruralnih područja da se ostvare u svojim sposobnostima i talentima i da ih ugrade u razvoj i boljitak zajednice.

Voditeljica projekta Mara Stipić Bagarić upoznala je sve prisutne s ciljevima projekta, posebno naglašavajući važnost Centra kao podsticajnog okruženja za aktivnije uključenje žena iz ruralnih područja u društveni, ekonomski i kulturni život.

Ivana Šarić, koja je voditeljica Centra predstavila je njegove usluge poput savjetovanja, organizovanja kreativnih i interaktivnih radionica, podsticanja volonterizma i altruizma, javnih rasprava, sastanaka s donosiocima odluka, jačanje rodne ravnopravnosti, ličnog razvoja i osnaživanje žena na svim nivoima.

Župnik župe Ljubija, vlč. Ilija Piličić, izrazio je zadovoljstvo jer je izabrana Ljubija za ovaj projekt ukazavši na potrebe lokalnog stanovništva, a posebno žena iz ovih područja.

Gospodin Rade Rosić, načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu grada Prijedora, pozdravio je uspostavljanje Centra za bolje društvo u Ljubiji, te je podsjetio na napore koje ova lokalna zajednica ulaže u preduzetništvo žena i podršku marginalizovanim grupama žena.

Podršku uspostavi Centra za bolje društvo posebno su dali mještani Ljubije i okolnih mjesta koji su svojim mnogobrojnim dolaskom i aktivnim učestvovanjem u organizaciji samog događaja pokazali zahvalnost Europskoj uniji i Caritasu na realizaciji ove projektne ideje.

U novootvorenim prostorima Centra upriličena je izložba rukotvorina vrijednih žena iz Ljubije.

Priredio – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com