knjizevni susreti 2014-otvaranje (1)Manifestacijom “Pjesnici pjesniku, majci i Kozari” večeras su u Pozorištu Prijedor svečano otvoreni 42. Književni susreti na Kozari.

Ove godine manifestacija je u znaku obilježavanja 72 godine od prvog objavljivanja poeme “Stojanka majka Knežopoljka” u slobodnom Grmeču i 69 godina od prvog štampanja ove knjige.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić istakao je da manifestacija traje 42 godine što dovoljno govori o tradiciji i nastojanju da se na legendarnoj Kozari očuva lijepa tradicija druženja sa pjesnicima.

Uručujući ovogodišnjem laureatu književnih susreta LJubivoju Ršumoviću povelju “Književni vijenac Kozare”, Pavić je rekao da su se ovom nagradom na najljepši način zbližili Kozara i Zlatibor.

Ršumović je zahvalio za ukazano povjerenje i naglasio da ovu nagradu smatra dvostrukom, te objasnio da je to zbog imena koje nosi, Kozare i što je dodjeljuje grad u kojem često boravi.

knjizevni susreti 2014-otvaranje (2)Dosadašnji dobitnici nagrade “Književni vijenac Kozare” su Stevan Raičković, Svetozar Koljević, Matija Bećković i Dragan Kolundžija.

Centralna manifestacija ovogodišnjih Književnih susreta na Kozari “Pjesničko podne” biće održana sutra u podne na Mrakovici kada će laureatu biti uručena i statua “LJubijski rudar” i novčani dio ovogodišnje nagrade.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske najavljeno je da će ovom događaju prisustvovati pomoćnik ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Radmila Kocić-Ćućić.

Tada će, osim laureata, stihove govoriti i Matija Bećković, Dobrica Erić, Mošo Odalović, Zoran Kostić, Jovanka Stojčinović Nikolić, Milica Bakrač, Pero Solar, Boro Kapetanović, Mirjana Bulatović i Andrej Bazilevski.

U Muzeju Kozare sutra će biti otvorena izložba radova sa 10. Likovne kolonije “Sreten Stojanović”, a potom će biti održano i Veče laureata.

U muzičkom dijelu programa Književnih susreta na Kozari učestvuju Bora Dugić, Elena Stanisavljević, Izvorna grupa “Knešpolje”, Etno grupa “Perla” i hor Srpsko pravoslavno crkveno pjevačko društvo “Vila”.

Manifestacija će biti zatvorena u nedjelju u Galeriji `96 gdje će biti organizovan nastup pisaca zavičajnog kruga, dramskih i muzičkih umjetnika.

Domaćin i organizator manifestacije “Književni susreti na Kozari” je grad Prijedor, saorganizatori Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, te opštine Laktaši, Srbac, Gradiška, Kostajnica, Kozarska Dubica i grad Banjaluka. Sponzori su kompanija “Arcelor Mital”, Hotel “Prijedor” i Motel “Lepont”.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić
knjizevni susreti 2014-otvaranje (3) knjizevni susreti 2014-otvaranje (4)