srna-evropski dan jezika (1)Jezičkom radionicom o značaju maternjeg jezika i potrebi njegovog očuvanja učenici, nastavnici i bibliotekari Osnovne škole /OŠ/ “Petar Kočić” u Prijedoru obilježili su danas 26. septembar, Evropski dan jezika.

Nastavnik srpskog jezika i književnosti Tanja Not rekla je da se u ovoj školi današnji datum obilježava svake godine radionicama koje sa učenicima pripremaju nastavnici srpskog, njemačkog i engleskog jezika.

“Djeca prezentuju nešto o razvoju srpskog jezika, o značaju Vuka Karadžića i o upotrebi tuđica u našem jeziku. Takođe, skreću pažnju na nepotrebno skrnavljenje srpskog jezika i neprimjerenu upotrebu novih stranih riječi koje u naletima ulaze u naš jezik, mahom zbog brzog tehnološkog razvoja”, rekla je Notova novinarima u Prijedoru.

Ona je dodala da se, osim u redovnoj nastavi, značajem jezika još intenzivnije bave nastavnici i đaci u literarnoj, lingvističkoj i novinarskoj sekciji ove škole.

Na inicijativu Savjeta Evrope, Evropski dan jezika se obilježava od 2001. godine. Lingvistička raznolikost je sredstvo koje može doprinijeti boljem razumijevanju različitih kultura i ključni je element u bogatom kulturnom nasljeđu evropskog kontinenta.

Na teritoriji Evrope ima više od 200 jezika, a jezička raznolikost je važna komponenta evropskih kultura. Učenje drugih jezika pomaže boljem razumijevanju i prevazilaženju kulturoloških razlika. Evropski dan jezika ove se godine obilježava pod motom “Razgovaraj sa mnom”.

SRNA
srna-evropski dan jezika (2) srna-evropski dan jezika (3) srna-evropski dan jezika (4)