radionica-cirkuske vjestine (2)U sklopu projekta „Mostovi reciprociteta“, a u okviru trogodišnjeg programa Udruženja Program Prijedor 2014-2016, u našem gradu je održana Radionica pod nazivom „Izrada igračaka i cirkuskih rekvizita od recikliranog materijala“.

Radionica je bila namjenjena članovima omladinskih organizacija iz Prijedora i brojala je 13 učesnika koji su tokom njenog trajanja imali priliku praviti loptice i štapove za žongliranje od recikliranog materijala, učiti vještine ravnoteže koje uključuju hodanje na traci, te sticati znanja iz drugih vještina koje će poslije primjenjivati u radu sa djecom i mladima unutar svojih organizacija.

Organizacije iz kojih su bili učesnici su: Čisto srce, Kvart, DON, Omladinski centar Ljubija, Plesni studio „Top DAnce“ kao i dramski studio „Živko Desnica“.

Ovaj projekat rezultat je istraživanja koje je 2013. godine predstavnik socijalne kooperative Kaleidoscopio proveo u Prijedoru u ime Udruženja Program Prijedor iz Trenta. Cilj istraživanja bio je sagledavanje stvarnog stanja i potreba u omladinskom sektoru u Prijedoru na osnovu koga bi se radio trogodišnji projekat iz oblasti omladine koga finansira Autonomna pokrajina Trento.

radionica-cirkuske vjestine (1)Projekat „Mostovi reciprociteta“ podrazumijeva stvaranje baze za uspostavljanje dugoročne saradnje i partnerstva između omladinskih organizacija iz Prijedora i Trenta koje se bave srodnim aktivnostima s ciljem valorizacije mladih kao osnovnog resursa u lokalnoj zajednici. Aktivnosti razmjene, upoznavanja i osmišljavanja programa i projekata imaju dvojak značaj: s jedne strane pružila bi im se mogućnost da uče jedni od drugih, a s druge strane pruža im se mogućnost da osmisle konkretne inicijative koje bi uticale na poboljšanje kvaliteta života u lokalnoj zajednici u različitim aspektima (ekologija, umjetnost, društveni angažman, kultura itd).

Cilj ove radionice bilo je pružiti udruženjima neophodna poznavanja kako bi izradili od recikliranog materijala instrumente i igračke korisne za rad sa djecom, adolescentima, mladinma, za pozorišne aktivnosti i za aktivnosti animacije na trgovima.

Radionici je prethodila posjeta grupe mladih iz Prijedora Trentu krajem mjeseca aprila, kako bi se isti upoznali sa tamošnjim omladinskim organizacijama i ostvarili kontakte odnosno kako bi se stvorila pretpostavka za buduću saradnju.

Drugi dio ove radionice planirano je da se realizuje u mjesecu oktobru, a do kraja godine planirana je i realizacija radionice izrade namještaja od korištenog materijala.
Tekst i foto – ALD Prijedor/Aleksandar Drakulić