knjizevni susreti 2014-plakat“Pjesnici pjesniku, majci i Kozari” naziv je nastupa pjesnika, dramskih i muzičkih umjetnika kojim će danas u Prijedoru biti otvoreni 42. Književni susreti na Kozari.

Svečano otvaranje susreta najavljeno je za 19.30 časova u Pozorištu Prijedor.

Centralna manifestacija, “Pjesničko podne na Mrakovici”, najavljena je za subotu, 27. septembra, na Kozari. U 11.00 časova biće položeni vijenci i cvijeće na spomen kompleksu na Mrakovici, a u podne će nastupiti pjesnici, dramski i muzički umjetnici i biti uručena nagrada za životno djelo “Književni vijenac Kozare” Ljubivoju Ršumoviću.

Istoga dana u Muzeju Kozare u 19.00 časova biće otvorena izložba radova nastalih tokom Desete likovne kolonije “Sreten Stojanović, održane prošlog mjeseca u Prijedoru, dok će u 20.00 časova u Pozorištu Prijedor biti priređeno veče s laureatom “Književnog vijenca Kozare” Ljubivojem Ršumovićem.

Na ovogodišnjim susretima učestvovaće književnici Matija Bećković, Dobrica Erić, Mošo Odalović, Jovanka-Stojčinović Nikolić, Mirjana Bulatović, Andrej Bazilevski, Milica Bakrač, Zoran Kostić, Pero Solar i Boro Kapetanović.

Susreti se održavaju u znaku 72. godišnjice prvog objavljivanja poeme Skendera Kulenovića “Stojanka majka Knežopoljka” u listu “Krajiški partizan” u slobodnom Grmeču i u znaku 69. godišnjice prvog štampanja istoimene Skenderove knjige.

Obogatiće ih nastupi dramskih umjetnika Nikoline Jelisavac i Radenke Ševa i muzički umjetnici Bora Dugić, Elena Stanisavljević, hor “Vila” iz Prijedora, etno grupa “Perla” i izvorna grupa “Knešpolje”.

Manifestacija se završava u nedjelju, 28. septembra, nastupom pisaca zavičajnog kruga, dramskih i muzičkih umjetnika u “Galeriji ’96”.

Pokrovitelji 42. Književnih susreta na Kozari su grad Prijedor i Vlada Republike Srpske, a budžet manifestacije je 50.000 KM.

SRNA
Foto – prijedorgrad.org